Vi har år etter år vist at vi med vår jordnære praksis treffer en nerve hos mange elever og at vi leverer gode resultater. Dette vil vi kalle jønsbergformelen.

Elevene våre ønsker å bli morgendagens matprodusenter, bærere av viktig kulturarv, jobbe innenfor landbruksnæringa, bli mekanikere - eller de er elever som bare ønsker seg en annerledes skolehverdag på videregående, men likevel få generell studiekompetanse til slutt.

Det må være selvsagt at vi trenger en naturbruksskole midt i ett av Norges beste områder for matproduksjon.

Kjerneområdene av yrker som våre elever utdanner seg til er viktige framtidsrettede yrker som Norge etterspør mer av.

Vi lever også i ei tid der matberedskap igjen er viktig. Norsk mat som er produsert på en bærekraftig og trygg måte er viktig både nå og for kommende generasjoner. Den kunnskapen formidler vi her hos oss.

Jønsberg videregående er i den unike situasjonen at her foregår skolens undervisning på en gard med åker og fjøs rett utenfor klasserommene.

Dette ser vi at elevene våre velger seg til og har godt av. Vi tilbyr små forhold på en stor eiendom. Vi har mange elever som velger seg til oss fordi de ønsker den tette oppfølginga de gode fagteamene våre gir - og vi ser dem blomstre opp både praktisk og teoretisk! Det kan ikke stikkes under stol at vi for mange er et lokalt alternativ til byskolene.

Jønsberg videregående skole har hatt skoledrift siden 1847.

Vi er med andre ord to år eldre enn Hamar by som feiret 175 års-jubileum i år. Det er lagt ned millioner i investeringer i selve gardsbruket på Jønsberg som er verdier som er lagt ned for evig tid.

Vi har flere fjøs med dyr, vi har et fullverdig driftsapparat i landbruket og et mjølkeproduksjonsanlegg. Vi har et nytt gartneri tilpasset skoledrift.

Vi har maskiner og redskaper for å drive 1200 daa jord. Den kunnskapen og de verdiene vi har brukt snart to hundre år på å bygge opp vil det være meningsløst å fjerne med et pennestrøk nå.

Våren 2024 har vi 210 elever fordelt på naturbruk, voksenagronom, teknologi og industrifag (TIF) og påbygg. Vi er over 70 ansatte som jobber for å drifte undervisning, skolemiljø, internat, skolebygg, kantine og gårdsdrift.

Med andre ord er vi også en ikke ubetydelig arbeidsplass.

Etter de kriteriene som Innlandet fylke har satt som forutsetning for videre drift av skoler og skolesteder inne 2025, så oppfyller Jønsberg allerede nå kriteriene for en levedyktig skole.

I en situasjon der elevtallet synker opplever vi økning i søkere til naturbruk og TIF. Vi har år etter år levert mange av fylkets beste gjennomføringsprosenter. Mange klasser har 100 % gjennomføring. Dette er elever som får fagbrev og/eller går til videre studier og som vi ser det går bra med.

Jønsberg har hatt gjennomføring over norm, og dette gjelder også i fellesfagene og påbygging til generell studiekompetanse. Mange skoler i fylket har vært på besøk på Jønsberg for å finne ut av hva vi gjør for å oppnå de gode resultatene.

Som ansatte ved skolen vil vi på det sterkeste advare mot å tro at vi kan fileteres og at bitene kan deles ut til andre og at elevene da skal følge etter.

Det som ligger til grunn for den suksessen vi har er den jobben vi gjør sammen her på Jønsberg. Andre nedleggelser har vist at elevene ønsker et skoletilbud nær dem og da velger helt andre linjer på nærmeste skole.

Akademikersammenslutningen ved Jønsberg videregående skole, 29.04.2024