(Nettavisen): Gynekologen ved , Siri Kløkstad, forteller til Nettavisen at salget av prevensjonsmidler nå går ned, mens salget av nødprevensjon har gått opp, ifølge tall fra Apotekforeningen.

– Jeg mistenker at dette har en sammenheng med frykten for hormoner, spesielt med tanke på psykisk helse, sier Kløkstad til Nettavisen.

Det kan være vanskelig å vite hva som passer best for hver enkelt person, og om man bør bruke prevensjon eller ikke.

Kløkstad tror sosiale medier, spesielt TikTok, har bidratt til at mange unge er redd for bivirkningene og derfor velger å ikke bruke prevensjonsmidler.

– Det er viktig å snakke om de beskyttende effektene også, forteller Kløkstad til Nettavisen.

Færre kvinner bruker p-piller

I 2022 ble det solgt nesten 10 millioner færre døgndoser med p-piller og annen hormonell prevensjon enn i 2019.

Det viser tall P4 har fått fra Apotekforeningen.

– I 2019 brukte rundt 356.000 kvinner p-piller, men i 2022 var antallet redusert med nesten 10 prosent. Det er noe som bekymrer. Vi vet at dette er legemidler som er trygge å bruke, sier fagdirektør i Apotekforeningen, Hanne Andresen, om utviklingen.

Sosiale medier skremmer

– Det er helt tydelig at sosiale medier påvirker for at folk skal slutte. Det synes jeg er dumt.

Det finnes utallige videoer på TikTok hvor folk snakker ut om hvor glade de er for å slutte med prevensjonsmidler.

Blant annet er det flere som ønsker å finne ut hvordan de selv er uten å bli påvirket av hormonene.

– Pandemien var med på å øke oppmerksomheten rundt psykisk helse blant unge, og det er bra, sier Kløkstad til Nettavisen.

Hun legger til at selv om dette er bra, bidrar det også til at unge velger å heller lytte til enkeltpersoners erfaringer framfor kunnskapen ekspertene sitter med.

Kan gi bedre liv

– Det å kommunisere om bivirkninger er vanskelig. Vi må si nok til at de føler seg trygge, men heller ikke skremme dem, forteller Kløkstad til Nettavisen.

Hun mener at dette er noe helsepersonell må jobbe mer med.

– Vi ser unge som er redde for konsekvensene. De kunne fått et bedre liv hvis de hadde fått riktig prevensjon for dem. Det hjelper mot andre ting enn graviditet også, forteller Kløkstad til Nettavisen.

Blant annet kan prevensjonsmidler beskytte mot eggstokkreft, livmorskreft, plager og smerter i forbindelse med menstruasjonen, og de kan også hjelpe mot kviser.

Velge pris eller bivirkninger?

Når du skal finne hvilket prevensjonsmiddel som passer deg best, mener Sex og samfunn at man bør velge ut fra hvilke egenskaper man selv mener er viktig. Valget kan tas basert på sikkerhet, pris, varighet og bivirkninger.

Og bør gjøre i samråd med en lege, jordmor eller helsesykepleier.

– Det er viktig å ta hensyn til dine preferanser når du velger prevensjonsmetode, enten det er sikkerhet, pris, risikofaktorer som å unngå kombinasjonspreparater med østrogen, eller viktigheten av å unngå eller ha regelmessige blødninger, forteller Kløkstad til Nettavisen.

Hun legger til at en ofte må prøve seg fram.

Sex og samfunn går mer i dybden på de ulike valgene og prevensjonsmidlene. I tillegg har de en test sammen med NRK, hvor en kan finne ut hvilke prevensjonsmiddel som passer best.

Disse prevensjonsmidlene har vi i Norge:

  • P-pille
  • P-sprøyte
  • Minipille
  • P-plaster
  • P-ring
  • P-stav
  • Hormonspiral
  • Kobberspiral
  • Kondom

Ifølge Sex og samfunn blir under én av 100 gravid i året ved bruk av P-stav, Hormonspiral og Kobberspiral, mens fire til syv av 100 blir gravid i året ved bruk av de andre prevensjonsmidlene på listen.

Har du blodpropp i nær familien, eller har du hatt det selv, er det noen prevensjonsmidler du ikke bør bruke, da det kan øke risikoen.

Det er også viktig å være oppmerksom på at effekten av visse medikamenter kan endres ved bruk av prevensjon.

Kritiserer gratis kondomer

Kornelia Minsaas, SoMe-rådgiver og foredragsholder, reagerte tidligere i år på hvor dårlig hun mener gratis kondomer i Norge er.

«Helsedirektoratet svikter fullstendig. Det finnes bedre kondomer enn sandpapiret Ingvild Kjerkol deler ut.» lød leserinnlegget hennes ut 8.mars i år.

I vinter slo blant annet helsemyndighetene alarm om den store økningen av gonoré, mens ferske aborttall for 2023 viser en økning på 6,7 prosent, sammenlignet med året før.

Årsaken, mener Minsaas, skyldes at unge ikke liker eller vil bruke kondomer.

Helsemyndighetene svarer på dette at de distribuerer mellom åtte og ni millioner kondomer hvert år, og at de får under 10 klagehenvendelser i året.

– Det er viktig for oss at de som bruker gratis kondomer har høy tillitt til oss og kondomene. Det var ting i det innlegget vi ønsker å adressere for å opprettholde tilliten, forteller Arild Johan Myrberg, seniorrådgiver ved avdeling for barne- og ungdomshelse hos Helsedirektoratet.