(Nettavisen): – I skattemeldingen blir lån man har vanligvis rapportert inn. Da forhåndsutfyltes rentene man har betalt inn i løpet av året.

Men det gjelder ikke renter betalt til Klarna.

– Dersom du har betalt renter til Klarna, må du selv legge inn disse under posten «Bank, lån og forsikring» og videre under «Andre lån». Merk at det ikke er nødvendig å oppgi noe «Identitetsnummer», forklarer forbrukerøkonom Derya Incedursun i Nordea til Nettavisen.

Det er over 1,2 millioner nordmenn som bruker Klarnas app hver måned. Klarna er en tjeneste og en app som tilbyr kortbetaling, faktura og delbetaling.

Endre tidligere år

– Er du usikker på hvor mye du har betalt i renter, kan du sjekke kjøpshistorikken din på Klarnas nettsted eller i appen, der du også finner din årsoppgave, sier Incedursun.

Hun forklarer videre at dersom du har betalt renter til Klarna i tidligere år uten å ha ført opp dette, kan du fortsatt gå tilbake og gjøre endringer. Skattemeldingen kan endres tilbake til 2020.

– Hvis du hadde utestående gjeld til Klarna ved utgangen av 31. desember 2023, kan du også føre opp dette beløpet som et lån under «Andre lån».

Mange får baksmell

Ifølge Skatteetaten er det 1,2 millioner nordmenn som får baksmell på skatten i år.

Forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB forklarer at for å unngå baksmell bør man gå gjennom skattekortet jevnlig for å sjekke at alt stemmer.

– Husk å registrere eventuelle endringer gjennom året. Kanskje har du byttet arbeidsplass, giftet deg, fått barn eller flyttet? Slikt påvirker privatøkonomien, sier Sandmæl til Nettavisen.

Dersom du har fått baksmell kan du få den ned ved å gå gjennom opplysningene, og se om de er riktig.

– For å få ned inntektsskatten bør du dra på fradragsjakt.

Skattefri utleieinntekt

Incedursun sier at når man ser bort fra de standard fradragspostene som det allerede finnes mye informasjon om, så mener hun utleie er et tema som fortjener oppmerksomhet. Dersom du leier ut deler av eller hele din bolig, og det er skattepliktige leieinntekter, må dette oppgis i skattemeldingen.

Ved utleie for kortere perioder enn 30 dager per utleieforhold, for eksempel via Airbnb, er inntekter opp til 10.000 kroner skattefrie.

– Inntekter utover dette beløpet, regnes 85 prosent som skattepliktig inntekt. For eksempel, om du tjener 30.000 kroner på korttidsutleie i løpet av et år, vil 17.000 kroner av dette være skattepliktig inntekt som beskattes med 22 prosent.

Dette anses som et standardfradrag, og du kan dermed ikke kreve fradrag for utleierelaterte kostnader.

– For en bolig du ikke selv bor i, anses all utleieinntekt som skattepliktig. Skatten er på 22 prosent, men du kan trekke fra kostnader relatert til utleien, som vedlikehold, møbler, kommunale avgifter og forsikringer.

Langtidsutleie

– Inntekter fra utleie av egen bolig er skattefrie under visse forutsetninger. Hvis du benytter mer enn halvparten av boligen selv, og den delen du bor i har høyere utleieverdi enn den utleide delen, er inntekten skattefri.

I tillegg er det sånn at dersom du leier ut hele eller store deler av boligen, og utleien varer i 30 dager eller mer, og inntekten ikke overstiger 20.000 kroner, så er inntektene også skattefrie. Dersom inntektene ender på mer enn 20.000, så er hele leiebeløpet skattepliktig.

Incedursun har noen huskeregler for skatt når det kommer til leieinntekter:

  • Huskeregel 1: Ved skattepliktige leieinntekter, kan du fradragsføre utgifter knyttet til utleien.
  • Huskeregel 2: Langtidsutleie er 30 dager eller mer per utleieforhold.

– Ved skattefrie leieinntekter, kan du ikke fradragsføre utgifter knyttet til utleien, og du trenger heller ikke føre opp leieinntektene i skattemeldingen.