• Hopp til primær menyen
  • Hopp til hovedinnhold
  • Hopp til bunntekst

Debatt

  • Debattforsiden
  • Signert
Meny
  • Nyheter
  • Kultur
  • Sport
  • HA-bloggen
  • Send inn debattinnlegg
  • Hvordan debattere?
  • Kundesenter
HVA MENER DU? Vil du svare på dette innlegget? Trykk her.
Debatt
3 minutter lesetid

Vi skal dele det vi finner med ungdommen

SVALBARD: Smeltende is som driver i havet utenfor Svalbard.
SVALBARD: Smeltende is som driver i havet utenfor Svalbard.
Meninger: Hilde Fålun Strøm og Sunniva Sorby
Publisert: 23 september, 2019 06:32
Oppdatert: 24 september, 2019 12:36
Artikkelen er mer enn ett år gammel.

Vi er to damer i «vår beste» alder med et halvt livs erfaring fra Arktis og Antarktis. Tidligere denne uken lastet vi forsyninger for ni måneder, og dro til Bamsebu, en tyve kvadratmeter stor fangsthytte 140 kilometer sør for Longyearbyen. Da vi startet å drømme om denne overvintringen var det et personlig ønske om å komme tett på naturen og oppleve Svalbards villmark gjennom en hel vinter. Etterhvert er prosjektet blitt noe mer. Forskere fra NASA, Scripps Oceanography og Norsk Polarinstitutt er med på laget. Vi skal samle data om fytoplankton, havplast og nordlyset. Vi skal kartlegge saltinnhold, og temperaturendringer, og vi skal dele det vi finner med ungdommen. Gjennom månedlige interaktive klasserom skal vi engasjere ungdom over hele verden med siste nytt fra Arktis – direkte via satelitt. De store forskningsinstitusjonene er med fordi de har troen på oss – fordi vi har troen på ungdommen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hilde kom til Svalbard for snart 25 år siden, og særlig det siste tiåret har klimaendringene vært enorme. Fra å være en arktisk ørken er det nå mer regn, mer snø, og i 2015 resulterte det i et stort snøskred i Longyearbyen og Svalbards to første klimadødsfall. I Antarktis har Sunniva jobbet side om side med forskere, og deres funn de siste årene har skremt henne mer og mer; nye arter som dukker opp, stadig smeltende isbreer, svære iskapper som forsvinner.

Med denne forskningen som understreker klimaendringene følger media og populærvitenskap opp med dommedagsnyheter: Det er så mye forferdelig som skjer! Mennesker på flukt på grunn av flom eller storbranner, havene er fulle av plast, dyrearter er utrydningstruet. Her skal ungdommen overta en avskoget, utsultet, overopphetet klode, og de vet ikke hva de skal gjøre med den. Klimafrustrasjon er økende. Med Hearts in the Ice-prosjektet ønsker vi å snu dette til noe positivt. Vi må la være å fokusere på alt som er så forferdelig galt, vi må begynne å fokusere på hva vi faktisk kan gjøre for å skape en endring. Inspirasjon kommer lettere når vi bryr oss, og naturen er latterlig enkel å bry seg om. Ikke minst går dette engasjementet helt ned på individnivå. Alle som bryr seg bidrar. Hver plastbit, sneip eller bruskork som havner i en søppelbøtte, havner ikke i havet. Hver handling nytter.

Med vår felles kjærlighet for naturen ønsker å inspirere ungdommen til å ta de riktige valgene, så de igjen kan inspirere sine foreldre og besteforeldre. Ungdommen må vekk fra skjermene og ut i naturen for å oppleve, utforske, bli engasjert og bry seg. Moder Jord trenger sine døtre – og sønner.

Tips: tips@h-a.no
Telefon: 62 51 95 00
Kontakt oss: red@h-a.no

Sjefredaktør: Katrine Strøm
Digitalredaktør: Jan Morten Frengstad
Nyhetsredaktør: Rune Steen Hansen
Debattleder: Trond Svendsen
Fotosjef: Trond Lillebo

  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Kundeservice: Bestill abonnement // Omadressering // HA-kortet // Reklamasjon eller klager
Samtykke // Personvernerklæring // Om informasjonskapsler // Vilkår
Annonsér i HA: Bedrift / Privat
Logg inn på: eAvis // Mitt abonnement

HA Debatt © 2022 · Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media - hamarmedia.no

Personvern og cookies

Hamar Arbeiderblad er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene du ser og bruker.

Vil du endre dine innstillinger for kontakt? Her finner du dine samtykker

Les mer