Millioner av familier står overfor et umulig valg når pandemien når Afrika.
«Jeg kan ikke se koronaen, men jeg kan kjenne sulten. Og må jeg velge mellom å kjøpe brød og såpe, velger jeg brød.»
Historien fra vår kollega i Kenya viser det dilemmaet familier i land etter land står overfor når koronaviruset for alvor er i ferd med å fotfeste i Afrika. Rådene for å unngå smitte, er akkurat de samme der som de vi har lært oss de siste månedene: Vask hendene, hold avstand, hold deg hjemme om du har symptomer.

Men hva gjør du når du bor trangt, mister hele levegrunnlaget ditt om du ikke går på jobb og må på markedet hver dag for å skaffe mat? Da velger du gjerne smitten. Og ikke lenge etter sitter du igjen med begge to.
Fordobling av alvorlig sult
For i kjølvannet av viruset kommer stengte markeder og økte matvarepriser. Verdens matvareprogram spår en fordobling av alvorlig sult, og varsler en «hungersnød av bibelske proporsjoner». Og som alltid vil barna være de som rammes hardest.
Halvparten av alle afrikanske barn som har mistet foreldrene sine, bor hos besteforeldrene.
Eva Bækkel
De som allerede har dårlig helse fra før, ofte har mistet en eller begge av foreldrene sine og nå risikerer å miste de omsorgspersonene som er igjen.
Her i Norge har vi endelig fått lov til å besøke besteforeldrene våre igjen, men aller helst ute, og fortsatt med én meters avstand. Halvparten av alle afrikanske barn som har mistet foreldrene sine, bor hos besteforeldrene. De om har aller høyest risiko for å dø av viruset.
Ingen skole, ingen skolemat
I tillegg kommer tap av skolegang. I samtlige land der SOS-barnebyer er etablert i Afrika sør for Sahara, har skolen allerede vært stengt i flere uker. Ingen kan si noe om når de åpner igjen. Akkurat som her hjemme er skolen en viktig arena for læring, fellesskap og omsorg. Men også det stedet der barna har fått sitt viktigste måltid.
I land som Etiopia, Malawi, Tanzania, Kenya og Zimbabwe yter vi nå derfor ekstra støtte både i form av penger og utdeling av mat.
Solsikkeaksjonen
Med et virus som ikke kjenner landegrenser, har forutsetningene for å forstå «andres problemer» aldri vært bedre. Det ser vi gjennom vår solsikkeaksjon der barn over hele Norge nå planter frø som et symbol på hva som kan vokse ut av god og riktig omsorg.
Her kan barna følge med på hvordan frøene de planter, vokser seg store og blomstrer så lenge de stelles godt med – og hva som skjer om vi glemmer dem. En påminnelse som kan være nyttig for oss alle.