Siden nedstengingen av Norge 12. mars har det vært et forrykende tempo for å redde norske virksomheter med en rekke krisepakker, kompensasjonsordninger og lovendringer. Men sentrale samfunnsaktører er glemt. Virke har over 500 frivillige organisasjoner som medlemmer. De står i en dyp krise, samtidig har samfunnet aldri før har hatt større behov for dugnadsånden og aktivitetene frivilligheten skaper.
LES OGSÅ: Frivillighetens gjentakende utfordring
Det er sterke tall som nå kommer frem. Institutt for samfunnsforskning har kartlagt tapene på inntektene til de frivillige organisasjonene i Norge. De vil trolig tape 6 milliarder kroner på grunn av koronakrisen. Det vil si 18 prosent av inntektene. Små og store organisasjoner over hele landet er truet av konkurs og nedleggelser. Det må tas grep.
Kulturminister Abid Raja var tidlig ute med en kompensasjonsordning for avlyste arrangementer, men det er den eneste ordningen som er kommet for frivilligheten. Vi har fått en kompensasjonsordning for næringslivet, den var viktig. Nå er det på høy tid at kommer en egen tiltakspakke for frivilligheten.
Vi mener at regjeringen må ta fire grep for å sikre frivilligheten: momskompensasjonsordningen for frivilligheten fullfinansieres. Det må gis skattefradrag til personer og bedrifter som gir gaver til frivilligheten. Det må lages egen kompensasjonsordning for faste kostnader for frivillige organisasjoner som har måttet stenge helt. Og det må gis støtte til de organisasjonene som har hatt særlig store tap av inntekter.
LES OGSÅ: Kommunens krisepakke
Men kommunene må også gjøre sin del og sikre den lokale frivilligheten. Virke oppfordrer alle ordførere til å kartlegge situasjonen for den lokale frivilligheten. På basis av dette må kommunen gi organisasjonene støtte og det må lages tiltak slik at den lokale frivilligheten ikke går med i dragsuget av koronakrisen. Et lokalsamfunn uten frivillighet er ikke et lokalsamfunn.