• Hopp til primær menyen
  • Hopp til hovedinnhold
  • Hopp til bunntekst

Debatt

  • Debattforsiden
  • Signert
Meny
  • Nyheter
  • Kultur
  • Sport
  • HA-bloggen
  • Send inn debattinnlegg
  • Hvordan debattere?
  • Kundesenter
HVA MENER DU? Vil du svare på dette innlegget? Trykk her.
Debatt
8 minutter lesetid

Avgjort før start med en Lillehammer-vridd analyse

FOTO: Trond Lillebo
Odd-Erling Lange, daglig leder Elverum vekst og Kate Franklin Langsethagen, rådgiver Elverum vekst
Publisert: 23 desember, 2020 08:00
Oppdatert: 22 desember, 2020 09:18

SYKEHUS: Når vi leser samfunnsanalysen fra Cowi og Vista Analyse fremstår det som om det var forutbestemt at Lillehammer skulle få akuttsykehuset.

Alternativet med hovedsykehus i Moelv og akuttsykehus i Elverum ble aldri utredet.
Når vi nå i tillegg vet at kriteriene for lokalisering av akuttsykehuset bygger på attraktivitet og antatte rekrutteringsmuligheter, og ikke helse, er det lett å la seg provosere av analysens innhold.
Det er til dels store mangler i dokumentasjonen på hvorfor Lillehammer er mer attraktivt, og skulle evne å rekruttere bedre enn Elverum.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kan knapt kalles en analyse

For Elverum Vekst, et kommunalt selskap som jobber med attraktiviteten til Elverum, er det viktig å påpeke at analysen knapt kan kalles en analyse.

Det benyttes en argumentasjon og et språk som etterlater et inntrykk av at man allerede i kunnskapsgrunnlaget har bestemt seg for å berede grunnen for Lillehammer.
Favoriseringen er så gjennomgående at det ikke er rom for å gå igjennom alt her. 

Analysen hevder at Lillehammer har hatt positivt vekst i befolkningen, mens det har vært svak vekst i Elverum.
I følge SSB sin statistikk for befolkningsutvikling de siste 20 årene har Elverum vokst med 18 prosent, Lillehammer med 15 prosent.

Det hevdes også at vekstpotensialet for Elverum vil være begrenset, selv om vi skulle få akuttsykehuset.
Når vi leser de beskrivelsene av Elverum, som Cowi og Vista-analyse har klart å finne frem til – så forstår vi hvorfor det er konklusjonen.

I sammenligningen av byenes potensial for næringsmessige synergier (tabell 4.4 side 59 i delanalysen om regional utvikling) gis det eksempler og tilhørende fargekoder på attraktivitet på de ulike byene.

Om Lillehammer

Om Lillehammer står det (regnes som attraktiv i fargen grønn):

Varemerker, næringsklynger og kompetansemiljøer: Olympiaparken, Cyberforsvaret, besøksattraksjoner som Hunderfossen, Maihaugen, Lillehammer kunstmuseum, Lilleputthammer, Gausdal landhandleri, Høgskolen i Innlandet og revmatismesykehuset.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Urbant tilbud og fritidstilbud: Attraktivt sentrum med Maihaugen og kulturtilbud i sentrum. Tilrettelagt for turisme og fritidstilbud utenfor sentrum.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Om Elverum står det (regnes som mindre attraktiv i fargen gult):

Varemerker, næringsklynger og kompetansemiljøer: Forsvaret, Glommen Mjøsen skog og Pilkington.

Urbant tilbud og fritidstilbud: Begrenset urban karakter.

Vi er selvsagt stolte over både skognæringa, forsvaret og industrien vi har i Elverum, men det er oppsiktsvekkende at Cowi ikke har funnet ut at vi har satset på en helseklynge gjennom etableringen Terningen Nettverk som nå har blitt til HelseInn, at vi har Innlandets eneste legemiddelprodusent Curida, at Friskstiftelsen har etablert seg med behandlingsplasser i Elverum, at vi har et landsdekkende rehabiliteringssenter i Hernes Institutt  og at vi har satset på Fynd Realty (tidligere EON) som blant annet skal jobbe med helseteknologi.

Sammen med sykehuset og helse- og sykepleierutdanningene ved Høgskolen i Elverum, er dette trolig den eneste helseklyngen i Innlandet.

Vi finner det underlig at dette vurderes uten vekstpotensial og som en by som vil slite med rekruttering av ansatte til et akuttsykehus, mens Lillehammer, som har spesialisert seg på reiseliv, vurderes å ha større potensial.

Skryter

De som kjenner Elverum og som kommer flyttende hit skryter av hvor bredt, stort og mangfoldig kultur-, idretts- og fritidstilbud vi har.

Vi har to store museer midt i sentrum, kort vei til marka, og et hav av kultur- og fritidstilbud.
Hvis vi ikke har urbane kvaliteter og et attraktivt kultur- og fritidstilbud: Hvorfor fikk vi da Innlandets musikkpris i 2019? Hvorfor har vi landets største fotballklubb og Norges beste herrehåndballag? Hvorfor er ikke det brede tilbudet innen fritidsaktiviteter, som strekker seg fra musikkundervisningen på en av landets beste kulturskoler til motorsport og senter for luftsport på Starmoen, nevnt?  

Hvor ble det av vår nærhet til landets største skidestinasjon, Trysil, som også er i ferd med å gjøre seg gjeldende som en av de viktigste reiselivsdestinasjonene på sommertid? 

Når Maihaugen nevnes for Lillehammer sin del, hvorfor nevnes ikke Skogmuseet og Glomdalsmuseet, som samlet er Norges største friluftsmuseum? Bidrar ikke de til attraktivitet?

I delrapporten om by-og tettstedsutvikling innledes avsnittet om Elverum med: «Vi har ikke hatt tilgjengelig samme detaljerte statistiske databaser for Elverum som for de øvrige tre byene». Hvordan skal man da forholde seg til analysen? Hvilke kilder er det egentlig som er brukt i samfunnsanalysen?

Analysen påpeker gjentatte ganger hvor viktig sykehuset er for høgskolene som utdanner sykepleiere, men det ser ikke ut som om man tar høyde for at høgskolene er viktige for plassering av et sykehus.

Det kan se ut som om høye boligpriser, reiselivssatsinger og en sentrumsgate med trehusbebyggelse vurderes viktigere for rekruttering av fremtidas ansatte ved et akuttsykehus enn at det utdannes sykepleiere og annen helsepersonell i samme by.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fraværende

Et annet element som nærmest er fraværende er en analyse av beredskap og rekruttering knyttet til forsvaret.

Analysen påpeker viktigheten av å kunne rekruttere ansatte der ektefelle/partner også får seg jobb. Dette er også viktig for forsvaret, og det er derfor en stor fordel for både sykehuset og forsvaret at de er i samme by.

Videre legges det stor vekt på viktigheten av urbanitet, og at det er nødvendig å styrke urbanisering i Mjøsregionen for å sikre rekruttering av ansatte til sykehusene.
Det har vi liten tro på.
Det er ingenting som tyder på at sykehuset i Elverum har hatt rekrutteringsutfordringer.

For Østerdalen er den foreslåtte sykehusstrukturen rett og slett et sentraliseringsgrep som styrker en liten del av Innlandet på bekostning av alle oss andre.

Distriktsnæringsutvalget har nylig kommet med en rekke anbefalinger til regjeringen i NOU 2020:12 Næringslivets betydning for levende og bærekraftige lokalsamfunn. Disse anbefalingene kan være verdt å ha med seg.

Det ene er at spredning av arbeidsplasser for folk med høyere utdanning er viktig for å skape et variert arbeidsmarked, som bidrar positivt til bosetting og næringsutvikling i distriktene. NOUen påpeker at det er fullt mulig å motvirke sentraliseringskreftene, men det krever blant annet desentralisert lokalisering av offentlige institusjoner.

Å plassere akuttsykehuset og Mjøssykehuset for å styrke Mjøsregionen oppleves ikke å være i tråd med anbefalte strategier for å motvirke sentralisering. Snarere tvert imot. 

NOUen påpeker også at det bør utvikles en politikk for smart spesialisering. I korte trekk innebærer det at man bygger på eksisterende fortrinn, som stedegne ressurser og etablert næringsliv, ser mulige synergier og vekstpotensial, og legger dette til grunn når man skal plassere statlige arbeidsplasser.

Skal man følge anbefalingene fra utvalget er Elverum, med sin helseklynge, et naturlig og riktig valg for akuttsykehuset. Det er i Elverum det virkelig er muligheter for synergieffekter og utviklingspotensial.

Tips: tips@h-a.no
Telefon: 62 51 95 00
Kontakt oss: red@h-a.no

Sjefredaktør: Katrine Strøm
Digitalredaktør: Jan Morten Frengstad
Nyhetsredaktør: Rune Steen Hansen
Debattleder: Trond Svendsen
Kulturredaktør: Geir Vestad
Fotosjef: Trond Lillebo

  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Kundeservice: Bestill abonnement // Omadressering // HA-kortet // Reklamasjon eller klager
Samtykke // Personvernerklæring // Om informasjonskapsler // Vilkår
Annonsér i HA: Bedrift / Privat
Logg inn på: eAvis // Mitt abonnement

HA Debatt © 2021 · Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media - hamarmedia.no

Personvern og cookies

Hamar Arbeiderblad er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene du ser og bruker.

Vil du endre dine innstillinger for kontakt? Her finner du dine samtykker

Les mer