Sykehus: I januar 2017 ble jeg innlagt på Hamar sykehus med en kraftig lungebetennelse og A-virus. Jeg overlevde og etter 5 døgn ble jeg sendt hjem som noenlunde frisk pasient.
I tiden etter dette fulgte jeg med på nyheter og merket meg at et helt nytt storsykehus i Østfold var fylt opp med pasienter. Sykehuset måtte ut på bygda og kjøpe feltsenger og korridorene på sykehuset ble fylt opp av pasienter med A-virus.
LES OGSÅ: Når HA tar en Trump i sykehussaken
Bygd for små
I disse dager innrømmer våre myndigheter at sykehuset var bygget for lite og det har til stadighet vært fylt opp av pasienter og pårørende på akuttmottaket.
Vi må ta vare på våre lokalsykehus, bruke penger på å ruste opp og bygge nytt der det er nødvendig.
Rolf Elvenes
Sykehuset var planlagt med belegg på 92 prosent gjennomsnittlig, det viser seg at det noen ganger har vært opp mot 110 prosent. Samtidig hører vi at nye sykehus som er bygget i Kirkenes, Drammen og det nye A-sykehuset er bygget for lite. Det er fare for at nye planlagte sykehus i Hammerfest, Møre og Romsdal og Innlandet er planlagt for lite allerede før de er bygd, jfr avisa Nationen og den norske legeforening.
LES OGSÅ: Hamar Ap er på parti med pasienten!
Ansatte blir ikke hørt
Sykehus i Norge blir planlagt av økonomer for profitt og effektivitet, og som oftest er de underfinansiert . Helse og omsorgsarbeidere blir ikke hørt, jfr igjen uttalelse fra den norske legeforening. Til sykehusdrift dekker staten 60 prosent av utgiftene og 40 prosent dekkes av egen inntjening. For å få dette til har en konstruert et offentlig/privat helseforetak som graderer folks helse etter sykdom. Sykehus som ikke har den rette inntjening av pasienter vil bli straffet av helseforetaket. Langvarig sykdom gir liten inntjening og er ikke høyt prioritert, mens en enkel operasjon som kan gi inntjening blir velsignet. En slik gradering fører til at helseforetak setter sykehus opp mot hverandre og bruker dette i planlegging av nye fabrikksykehus. En arbeidsplass hvor det blir stor gjennomtrekk av personale, sykefravær og mange som slutter pga av stort arbeidspress.
LES OGSÅ: Hamar Høyre forblir ynkelige i sykehussaken
Må planlegges bedre
Covid 19 har vist at vi må planlegge morgendagens sykehus og helsevesen på en bedre måte enn det nå blir gjort. Nye epidemier vil komme og vi vil helst unngå at vi får mange private sykehus bygget for dem som kan betale, vi vil ha et offentlig helsesystem som innbefatter alle. Det er ingen fremtid i effektivisering og fornyelse hvis det mangler strategi og mål for sykehus, det blir som å skynde seg i rasende fart mens en egentlig står stille. Resultatet blir stress, utarming og rovdrift på helsepersonell ved fremtidige sykehus og pasienter som bare blir et tall i en statistikk.
LES OGSÅ: Lojal til Helse sør-øst sitt valg
Jeg mener at vi må få en ny styringsmodell, vi må legge ned helseforetak og la fylkespolitikere overta styring og planlegging av sykehus i Innlandet. Jeg vil vise til Skottland hvor de har gjort nettopp dette. I 2004 var skotske sykehus tilbake til folkevalgt ansvar, og innsatsstyrt finansiering ble erstattet med 100 prosent rammefinansiering- og det fungerer utmerket.
Kanskje universitetssykehus?
Vi må ta vare på våre lokalsykehus, bruke penger på å ruste opp og bygge nytt der det er nødvendig. Jeg ser for meg 2 sentralsykehus i Innlandet, i Hamar og Lillehammer. Gjøvik, Elverum og Tynset får lokalsykehus som er viktige arbeidsplasser i en samordning og for nærmiljøet, jfr Skottland. Vi må bygge sykehus i Innlandet med minst 15 % ledig kapasitet med tanke på fremtidige pandemier. Midler som er tenkt brukt til et stort sykehus, bør brukes til å ruste opp og bygge nytt der sykehus er plassert i dag.
Kanskje blir det et universitet i Innlandet en dag og da har Hamar og Lillehammer planlagt for framtidig universitetsykehus i byområder!