JERNBANE: Nå skal kommunedelplan for dobbeltspor gjennom Hamar vedtas.
DEBATT
Flertallet bestemmer om traseen ønskes lagt vest med jernbanestasjon der den er i dag, eller øst med ny jernbanestasjon ved Vikingskipet. Begge alternativene er langt bedre nå enn de var i 2016 da kommunestyret fattet sitt første vedtak. Det er både positive og negative effekter for dem begge. Her vil jeg kort fortelle hvorfor Arbeiderpartiet vil stemme for vest.
Byutvikling
Arbeiderpartiet ønsker å ha jernbanestasjonen der den er i dag, sentrumsnært. Det er mange som pendler både inn og ut av byen til jobb, og derfor er det viktig med en sentrumsnær stasjon. I tillegg kommer besøkende, turister og konferansegjester. Det jobbes nå også frem en ny kommunedelplan for Hamar sentrum for fortsatt vekst i sentrum. Vi mener at en sentral stasjonsplassering gir mulighet for at stasjonen kan fungere som dynamo for en kompakt sentrums- og byutvikling. Vi ønsker ikke et delt sentrum. Vi ønsker å frigjøre Åttemeter´n så raskt som mulig til et attraktivt område for folk, og ikke biler.
Jernbanefri strandsone
Med en kulvert ut fra stasjonen som går over i tunell under hele byen vil en frigjøre strandsonen forbi sentrum. Videre vil jernbanen langs hele Storhamar og Furuberget legges under bakken. Det vil både frigjøre areal, som for eksempel kan brukes til ny hovedfartsåre mellom sentrum og Hamar vest på sykkel, vi kan fjerne trange underganger slik at større transport som er viktig for næring lettere kan komme seg fram. Og mange hundre eiendommer slipper togstøy forbi leiligheter eller hus. Den nye kulverten kan blir Hamars «operatak» hvor det både på innsiden mot sentrum og på utsiden mot Mjøsa kan opparbeides ny sjøfront for yrende folkeliv og aktiviteter på Mjøsa. Fast anløp for Skibladner vil det også bli i framtida, men med ny plassering for eksempel ved Tjuvholmen. Den nye attraktive sjøfronten vil ved å velge vest betales av staten, og ikke kommunen.
LES OGSÅ: Sannheten om Bane Nors kulvert
Båndlegging
Båndlegging betyr at mange berørte familier og bedrifter samt kommunen, næringslivet og hele lokalsamfunnet på ubestemt tid må leve i uvisshet om hva som skjer. BaneNOR har i sine utredninger vist at øst rammer langt flere næringsvirksomheter og private grunneiere enn vest. Kommunedirektøren skriver i sin utredning «begrunnelsen for å velge vest-alternativet er at alternativet har mindre usikkerhet knyttet til konsekvensen av båndlegging av sentrale arealer over lang tid». Det er vi enige i.
LES OGSÅ: Hamar Ap tar feil om båndlegging

Miljø og innsigelser
Det er lagt ned innsigelser til den østlige traseen fra BaneNOR, Statens Vegvesen og Fylkesmannen i Innlandet. Dvs. at dersom kommunestyret vedtar øst vil kommunedelplanen gå til megling. Dersom kommunestyret vedtar vest vil kommunedelplanen være vedtatt. Hensynet til Ramsar-området i Åkersvika og kulturlandskapet og den dyrka marka på Børstad og Tommelstad taler mot øst. Videre vil også ny stasjon ved Vikingskipet, en jernbane på bru over Vangsvegen og inn på Disen lage store barrierevirkninger for denne bydelen. Dette er et punkt som er lite trukket fram i den offentlige debatten. Vest-alternativet bevarer i tillegg muligheten for å etablere større regionale virksomheter som sykehus på arealer ved Vikingskipet også i perioden før dobbeltsporutbyggingen kommer.
Nasjonal transportplan
For oss er det også viktig at utbyggingen til Hamar, og videre til Brumunddal og Lillehammer skjer slik det er forutsatt i Nasjonal transportplan (NTP). Det er viktig at regjeringen og Stortinget følger opp planen med penger til utbygging. Og vi må forutsette at strekningene også blir med i neste NTP som skal vedtas våren 2021.