Digitalisering: Lærerne har på få dager blitt sparket ut i en hverdag de ikke i sine villeste fantasier kunne drømt om.
De skal nå gjennomføre en digital undervisning som de har svært varierende og kanskje lite erfaring med. Foreldrene på sin side blir sittende med stort ansvar når elevene skal gjøre skolearbeidet hjemmefra med digitale verktøy.
Vi som jobber med å formidle forskningsbasert kunnskap om elevers læring og trivsel, har disse sju rådene til lærere og foreldre i den digitale skolehverdagen:
Sju gode råd
- Det er avgjørende at skolehverdagen har en god struktur med både arbeidstid og pauser der det både er en klar start og avslutning på dagen. Foreldre og lærere bør utvikle faste rammer for når og hvordan skolearbeidet skal gjennomføres for slik å unngå unødvendige konflikter.
- For at skolearbeidet ikke skal bli forstyrret av sosiale media, spill eller TV, bør tilgangen til dette være i pausene i løpet av skolehverdagen. Multitasking er en dårlig læringsstrategi og vil føre til at barna bruker mye mer tid på skolearbeidet enn nødvendig.
- Elever trenger tilbakemeldinger på egen læring. Vurder derfor hvordan elever kan dokumentere læring gjennom for eksempel digitale fortellinger, refleksjonsnotat eller videofilmer som lærere kan gi tilbakemelding på.
- Med god tilrettelegging kan samarbeidslæring fremmes også når elevene jobber hjemmefra. Dette kan gjøres via digitale plattformer som gjør det mulig å utvikle ulike dokumenter eller skriftlige produkter i samarbeid.
- Det er viktig at barn nå ikke blir sosialt isolert. Elevene bør oppfordres til å ha kontakt med hverandre digitalt og foreldrene bør involveres i dette. Legg derfor vekt på samarbeidsaktiviteter via for eksempel Skype eller telefon, der alle elevene er involvert.
- En inkluderende skole krever at lærerne har øye for hver enkelt elev i sin planlegging og gjennomføring av hjemmeundervisning. Det er avgjørende at oppgavene tilpasses slik at alle elever opplever mestring. Mestring vil bidra til at elevene opprettholder motivasjon for læring og for skolearbeid. Det er sannsynligvis viktigere å få mestring i en digital hjemmeskole enn i den tradisjonelle skolen der læreren kan gi den enkelte elev direkte hjelp og støtte.
- Mestring og læringslyst fremmes også best om det legges inn hyggelige aktiviteter etter at skoleoppgaver er gjennomført eller noen mål er nådd. Det kan for eksempel være aktiviteter som å spille brettspill, se en film sammen, gjøre en morsom fysisk aktivitet sammen eller noe annet barna liker å gjøre slik at hverdagen også er positiv.
Forskjeller øker
Forskjellene mellom elevene kan øke i den situasjonen vi har nå. Ikke alle foreldre har samme muligheter til å følge opp barnas skolearbeid. Det er heller ikke alle barn som har de samme forutsetningene for å jobbe selvstendig med skoleopplegg hjemme.
Elevene i grunnskolen har rett og plikt til opplæring og det viktig at foreldre og lærere sammen sørger for at elevene får best mulige forutsetninger for å lære.