• Hopp til primær menyen
  • Hopp til hovedinnhold
  • Hopp til bunntekst

Debatt

  • Debattforsiden
  • Signert
Meny
  • Nyheter
  • Kultur
  • Sport
  • HA-bloggen
  • Send inn debattinnlegg
  • Hvordan debattere?
  • Kundesenter
HVA MENER DU? Vil du svare på dette innlegget? Trykk her.
Debatt
5 minutter lesetid

Folk, frivillighet og folkehelse i Innlandet

FRIVILLIGHET: Anne Elisabeth Thoresen skriver om frivilligheten. FOTO: Trond Lillebo
Anne E. Thoresen (AP), fylkesutvalget Innlandet Fylkeskommune
Publisert: 28 september, 2020 18:12
Oppdatert: 28 september, 2020 12:24

Det er lett å ta den frivillige innsatsen for gitt, enten det er innen idretten, kulturlivet, redningstjenesten, kriminalomsorgen, lokalforeninger eller humanitære organisasjoner.

Men uten frivillig innsats, ville rett og slett en bærebjelke i vårt velferdssamfunn manglet. Hvor hadde vi vært uten frivilligheten i Innlandet? Når vi skal vedta Innlandsstrategien i fylkestinget 23. september må det enorme samfunnsbidraget som frivilligheten representerer få sin rettmessige plass. Det finnes 8.727 ulike registrerte frivillige lag og foreninger i Innlandet, 67 prosent av innbyggerne våre deltar jevnlig eller sporadisk i ulønnet frivillig arbeid som kommer folk og lokalsamfunn til gode. Omregnet til hele årsverk utgjør innsatsen over 12.000 fulltids arbeidsplasser, og verdiskapningen kan måles til et sted mellom fem og seks milliarder kroner – hvert eneste år.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er imponerende hvordan folk bygger Innlandet, både til nytte og glede for oss som bor her og for alle fritidsinnbyggere og turister som kommer hit for å oppleve alt det vi har å by på av storslått natur, idrett, kultur og opplevelser.

Uten frivillig innsats, ville rett og slett en bærebjelke i vårt velferdssamfunn manglet.

Anne E. Thoresen (AP), fylkesutvalget Innlandet Fylkeskommune

Vi trenger en helhetlig frivilligpolitikk ute i kommunene

Artikkelen fortsetter under annonsen


I uka som gikk traff jeg Elisabeth i Trysil, hun kjente hver stein, sti og kulp i bygda si. Hun visste også hvem som hadde utført alle de små og store dugnadsjobbene på de ulike stedene vi besøkte, og fortalte om det med stolthet og anerkjennelse i stemmen. Trysil er en av de 10 kommunene i Innlandet som til nå har utarbeidet en helhetlig frivilligpolitikk, det gjør også noe med bevisstheten. Historiene om dugnad møter jeg overalt på besøk i kommunene i Innlandet. Det får meg til å tenke på hvor viktig det er å aldri ta frivilligheten for gitt. Den er altfor verdifull til at vi kan tillate oss det.

Når samfunnet er stengt holder frivilligheten åpent

Det frivillige Innlandet har selvsagt jobbet på spreng i hele koronatiden, en situasjon som vi dessverre nok også må leve med i lang tid framover. Ildsjeler har stilt opp på mange fronter for å holde aktiviteten oppe i idretten og i kulturlivet, frivillige og ideelle organisasjoner har bokstavelig talt holdt folk oppe, og har tatt stort ansvar for dem som har det mest vanskelig. Det er tusenvis av gode grunner til at kommuner og fylkeskommuner må lytte til, anerkjenne og legge til rette for frivilligheten.

Jeg er selv en del av den store dugnadsgjengen i Innlandet, som mangeårig bidragsyter i idrett kultur- og organisasjonsliv der jeg bor. Jeg ikke i tvil om at idretten og det frivillige organisasjonslivet er limet i lokalsamfunnet. På ulike arenaer kan barn og voksne blir kjent og oppleve felles ansvar. For barn og unge har også den organiserte aktiviteten en viktig oppdragende effekt. Vi vet med sikkerhet at det har stor betydning for den enkelte gjennom hele livet. Vi har en jobb å gjøre med å inkludere og introdusere enda flere til alle godene som ligger og venter på dem i frivilligheten.

– Å gjøre noe for andre gjør mye med deg

Det er det mange som kan skrive under på, det å delta i frivilligheten har berget mange liv. Tilhørighet og mestring gir livet innhold og mening, og er kanskje den viktigste ingrediensen for å styrke folkehelsa vår. Like viktig som å ha noe å leve av, er det å ha noe å leve for. Å høre til i små og store fellesskap er nøkkelen til å kunne leve gode liv.

Frivillig sektor er klar for deg, vær ikke i tvil om det. Nye impulser og mer mangfold er helt nødvendig for å utvikle seg inn i framtida. Mange av innbyggerne våre bruker tusenvis av timer på frivillig innsats og utfører jobber som ikke finnes i det ordinære arbeidsmarkedet. Det er gull verdt i det store samfunnsregnskapet.

Et samfunns vellykkethet kan ikke bare måles i materielle goder. Trygge og inkluderende lokalsamfunn er avhengige av at mennesker har tillit til hverandre og til at samfunnet stiller opp når vi trenger det. Innlandet og Norge har det frivillige engasjementet som x-faktoren i velferdsmodellen vår. Arbeiderpartiet vil fortsette å legge til rette for og forsterke dette engasjementet ved å være tilgjengelige, forutsigbare og anerkjennende. Vi skal selvsagt også bidra til å «smøre maskineriet» med virksom frivilligpolitikk.

Tips: tips@h-a.no
Telefon: 62 51 95 00
Kontakt oss: red@h-a.no

Sjefredaktør: Katrine Strøm
Digitalredaktør: Jan Morten Frengstad
Nyhetsredaktør: Rune Steen Hansen
Debattleder: Trond Svendsen
Kulturredaktør: Geir Vestad
Fotosjef: Trond Lillebo

  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Kundeservice: Bestill abonnement // Omadressering // HA-kortet // Reklamasjon eller klager
Samtykke // Personvernerklæring // Om informasjonskapsler // Vilkår
Annonsér i HA: Bedrift / Privat
Logg inn på: eAvis // Mitt abonnement

HA Debatt © 2021 · Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media - hamarmedia.no

Personvern og cookies

Hamar Arbeiderblad er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene du ser og bruker.

Vil du endre dine innstillinger for kontakt? Her finner du dine samtykker

Les mer