Jernbane: Dobbeltsporet gjennom Hamar skulle normalt vært meklet hos Fylkesmannen med mål om å fjerne innsigelser slik at kommunestyrets vedtak av 24. juni, med 21 stemmer for øst mot 18 for vest, kunne bli rettskraftig. Ved uenighet blir saken avgjort av regjeringen.
Men banesaken er alt annet enn normal. Regjeringens varslede snuoperasjon om Intercity-utbygging endrer situasjonen slik at det ikke blir dobbeltspor gjennom byene. Dette har Hamar Arbeiderparti og ordfører Busterud lenge sagt kunne bli utfallet av baneutbyggingen på Østlandet. Problemet er, slik Hamar Ap ser det, at Busterud og flertallet i kommunestyret ikke har tatt ansvaret for å etablere en «plan B» sammen med Kommunedirektøren og Kommunestyret.
LES OGSÅ: Ber innstendig om at jernbanen må bygges i vest
Usikkerhet for flere i øst
Hamar Ap er enig med ordfører Busterud om at det verste som kan skje er et rettskraftig vedtak i regjeringen om trasé øst, som aldri blir bygget. Det nest verste, mener vi, er vedtak om trasé vest som heller ikke blir bygget. Forskjellen er antall båndlagte eiendommer og usikkerhet for flere bedrifter i øst enn i vest.
Hamar Ap mener at «plan B» må sikre at både trasé vest og øst gjennom Hamar parkeres for godt, i samsvar med regjeringens signaler, men uten at ambisjonene for IC-utbygging til Brumunddal, Moelv og Lillehammer skrotes.
For næringsvirksomhet og private, som nå er truet av båndlegging og årelang usikkerhet både i øst og vest, er det trolig ikke interessant hvem som har skylda, men at problemet blir løst.
Styret i Hamar Arbeiderparti
Kommunedelplan for Sørli – Brumunddal må legges vekk, uten videre behandling gjennom mekling og avgjørelse i regjeringen. De deler som dekker utbygging Sørli – Åkersvika, med mulighet til å fortsette helt fram til dagens Hamar stasjon i 2026, må frontes videre i Nasjonal transportplan 2022-2033. Her har Hamar Ap allerede gitt innspill til Arbeiderpartiets stortingsgruppe.
LES OGSÅ: Hva gjør du nå, Einar Busterud?
Må ha rask avklaring
Ordfører Busterud bør nå sikre en rask behandling i kommunestyret med en «plan B» som er realitetsorientert basert på endrede forutsetninger. En avklaring om dobbeltsporet vil sikre Hamar en rask start på byutvikling med avklarte rammer for Hamar stasjon. Dette gjelder i særlig grad Mobilitetsstrategien som har vært ute på høring, og Sentrumsplanen som er i startgropa. Begge tar utgangspunkt i nåværende stasjon. Espern, Tjuvholmen og åttemetersplanet, det vil si viktige deler av Hamars strandsone, må få en rask avklaring. På stasjonsområde kan 21 spor reduseres til 7.
LES OGSÅ: Dette svarte Hareide da Trettebergstuen spurte om jernbane
Del av indre Intercity
Hvis Staten «sparer» omlag 12 milliarder kroner gjennom et samarbeide med Hamar kommune, må det være rom for avbøtende tiltak for enkeltsporet gjennom byen og at Hamar stasjon igjen behandles som en del av indre Intercity, slik det opprinnelig var vedtatt i Stortinget.
Det framgår i HA at Fangberget (H), Meyer (H), Vaagan (V) og Veland Hoven (KrF) vil kjempe for et vedtak om østlig trasé gjennom Hamar ved hjelp av sine kontakter i regjeringen helt til målstreken. Ifølge HA angriper Fangberget Busterud fordi han er «utrolig defensiv» med «dætta blir det itt’no av». Det mener vi blir i overkant bråkjekt av et parti som så langt i denne saken ikke har levert annet enn valgflesk og store lovnader. Det er på tide med en realitetsorientering.
Fram til Hamar
Hamar Ap mener at en «plan B» der dobbeltsporet føres helt fram til dagens Hamar stasjon i første seks års periode av NTP, dvs. innen 2028, er det maksimale Hamar kan oppnå. Det er verken samfunnsnyttig eller økonomisk forsvarlig å bruke 12 milliarder til dobbeltspor gjennom Hamar.
For næringsvirksomhet og private, som nå er truet av båndlegging og årelang usikkerhet både i øst og vest, er det trolig ikke interessant hvem som har skylda, men at problemet blir løst.
Hamar Ap er klar for en løsningsorientert debatt.