Det til tross for tidligere vurdering/forslag om bevaring i et område som er under regulering.
Kommunen har nylig gitt rivingstillatelse for den gamle jernbanestasjonen på Espern og flere bygninger rundt. Rivingen er igangsatt umiddelbart. Det er ikke kjent at det er akutt behov for å ta i bruk arealene. Fylkeskommunen har i alle møter med Bane Nor og planrådgivere over flere år, vært tydelig på at det foreligger kulturminneverdier. Planavdelingen i kommunen er også kjent med det. Rivingen er igangsatt før klagemulighetene er uttømt. Dette oser av en koordinert sak og dårlig samvittighet!
Bruk for området?
Det kan reises tvil om rivingstillatelsen er gyldig. Områdereguleringsplanen som det antas kommunen har lagt til grunn for vedtaket har ikke lenger rettsvirkning. Det har oppstått en ny situasjon når varsler om nye planer er sendt ut.
Forslagene er Reguleringsplan for bru til Espern, Reguleringsplan for Espern (begge med høringsfrist 4. april) og Kommunedelplan for dobbeltspor i Hamar. I varslingen av planene er områdene det nå rives i, båndlagt til jernbaneformål i tilknytning til dobbeltsporet. Rivning bør ikke skje før det er bruk for områdene til ny bru eller dobbeltsporet.
Hamars andre stasjon
I uttalelser til reguleringsplanene er det oppfordret til bevaring, eventuelt ny bruk m.m. Bygningene har fortellende egenskaper i tilknytning til allerede freda anlegg i området og jernbanehistorien på Hamar. Jernbaneverkstedet i Hamar er landets eneste fredede verkstedanlegg.
Stasjonsbygningen er Hamar andre stasjon, i bruk fra 1880 til 1897, tegnet av jernbanearkitekt Baltazar Lange.
Byentusiastene
Stasjonsbygningen er Hamar andre stasjon, i bruk fra 1880 til 1897, tegnet av jernbanearkitekt Baltazar Lange. Da nåværende stasjon skulle bygges ble bygningen flyttet til jernbaneplassen, og da parken skulle anlegges slik den er i dag i 1923, til nåværende plass på Espern. Bygningens verdi er også framhevet i Kommunedelplan for kulturminner og kulturmiljø i Hamar.
Nødvendig å rive?
Det er også klanderverdig at det ikke er gitt tid til at de kulturminnefaglige vurderinger som skal gjøres i den nye sentrumsplanen kan bringes inn før rivingssaken behandles. Den revitaliserte oppstarten av sentrumsplanen i 2019 inkluderer Espern i varslingsområdet for utredning av også kulturvernfaglige problemstillinger.
LES OGSÅ: Neste stasjon, Hamar!
Hamars befolkning har historiske traumer på grunn av rivingen av Katta og Døveskolen på 1970-tallet. Begge rivingene skjedde uten forsvarlige plan- og beslutningsprosesser. Planarbeidet i Hamar har etter dette alltid søkt å sikre kulturvern rettmessige vurderinger for å unngå slike gjentakelser. Hvordan har prosessen gått her? Hvorfor er det nødvendig å rive når arealbruken ikke er avklart? Det er helt unødvendig at 70-tallets hendelser skjer på nytt nå.