• Hopp til primær menyen
  • Hopp til hovedinnhold
  • Hopp til bunntekst

Debatt

  • Debattforsiden
  • Signert
Meny
  • Nyheter
  • Kultur
  • Sport
  • HA-bloggen
  • Send inn debattinnlegg
  • Hvordan debattere?
  • Kundesenter
HVA MENER DU? Vil du svare på dette innlegget? Trykk her.
Debatt
3 minutter lesetid

Historien sitter i veggene i Parkgata

PARKGATA: Nummer 31. FOTO: Eli J. Haugen
Espen Olavsson Hårseth
Publisert: 22 september, 2020 17:01
Oppdatert: 22 september, 2020 15:09
Artikkelen er mer enn ett år gammel.

HAMARHUS: Et enstemmig formannskap har gått inn for riving av Parkgata 31. Omtanke AS vil oppføre omsorgsleiligheter på tomta. Hamarhuset skal erstattes med en kopi.

Men en rekonstruert fasade blir bare et vitnesbyrd over vår tid. Rives det opprinnelige bygget vil historiene det rommer viskes ut av bybildet. Parkgata 31 ble bygget for Hamar håndverkerforening i 1890, og sto siden sentralt i byens organisasjonsliv.  På 1920-tallet tjente bygningen som Folkets hus. Her som ellers i landet hadde den voksende arbeiderbevegelsen behov for egne møtesteder. Grunnet politisk standpunkt var det ofte vanskelig for dem å få leie lokaler. Parkgata 31 har vært med å gi rammer for demokratisk deltakelse og utviklingen av sivilsamfunnet på Hamar gjennom flere generasjoner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Unionsminne

13. august 1905 var det i Parkgata 31 Hamarsingene møtte opp, da folket stemte Norge ut av unionen med Sverige. I 1915 ble Norges første storingsvalg med deltakelse for både kvinner og menn avholdt her. Gården har blant annet også vært brukt som rettssal og bibliotek. Utviklingen av vårt uavhengige, demokratiske, rettssamfunn, har satt sitt avtrykk i byen med denne bygningen.

Parkgata 31 er et Hamarhus, et eksempel på den lokale byggeskikken, slik den kom til utrykk gjennom de første 50 årene av byens historie. Det er et dokument over den typiske byggemåten som rådet i en periode da Hamar var blant Norges raskest voksende byer. Parkgata 31 er fra tiden før de internasjonale arkitekturtrendene ble enerådende i byen. Det er et hus med lokalt særpreg.

Nøkternt

Bygården er ikke prangende, noen synes den er stygg. Bygget ble reist i en tid hvor de fleste gårdeiere i byen hadde en relativt nøktern økonomi. Parkgata 31 er typisk for 1890-tallets Hamar. En epoke som blir stadig mindre synlig i bybildet. Det er derfor det bør tas vare på, som en representant for sin tid. Kommunen bør vise omtanke for kulturarven og forholde seg til at bygget er båndlagt til bevaring i gjeldende kommunedelplan.  

Det er det autentiske bygget, det som står der i dag, som gir oss tilgang til vår historie om byggeskikk og viktige lokale hendelser. En kopi, oppført med moderne materialer, vil ikke romme noen av disse fortellingene. Den vil bare kunne fortelle oss noe om vår tids smak- og vår tids forvaltning av kulturarven. 

30. september skal kommunestyret sluttbehandle saken. Går byens folkevalgte inn for å rive bygget, vitner det om at vi er i ferd med å glemme hvor vi kommer fra. At vi er blitt et demokrati med demens. Da holder det ikke lenger med litt omtanke fra Omtanke AS er jeg redd.

13. august 1905 var det i Parkgata 31 Hamarsingene møtte opp, da folket stemte Norge ut av unionen med Sverige.

Espen Olavsson Hårseth

Tips: tips@h-a.no
Telefon: 62 51 95 00
Kontakt oss: red@h-a.no

Sjefredaktør: Katrine Strøm
Digitalredaktør: Jan Morten Frengstad
Nyhetsredaktør: Rune Steen Hansen
Debattleder: Trond Svendsen
Fotosjef: Trond Lillebo

  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Kundeservice: Bestill abonnement // Omadressering // HA-kortet // Reklamasjon eller klager
Samtykke // Personvernerklæring // Om informasjonskapsler // Vilkår
Annonsér i HA: Bedrift / Privat
Logg inn på: eAvis // Mitt abonnement

HA Debatt © 2022 · Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media - hamarmedia.no

Personvern og cookies

Hamar Arbeiderblad er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene du ser og bruker.

Vil du endre dine innstillinger for kontakt? Her finner du dine samtykker

Les mer