JERNBANE: Personlig kan jeg leve med Jan Larsens personangrep mot meg i hans innlegg «Teppefall for NåellerAldri» over en helside i HA.
Jeg lever dog dårligere med at HA ikke påtar seg et ansvar for å avklare forskjellen på fakta og «fake news». Larsen legitimerer personangrepene ved å vise til at «Seilet er ett eksempel på feil faktaframstilling». Det vises til et seil NåEllerAldri satte opp på Åttemetersplanet i 2016 for å illustrere høyden på daværende forslag om Vest med kulvert. Vedlagt ligger en illustrasjon med faktagrunnlaget for høyden på det aktuelle seilet. Faktagrunnlaget har vært tilgjengelig siden seilet ble heist i 2016, og hittil har ingen påpekt hva som eventuelt skulle være feil.
Seilet
I 2016 ble imidlertid Lars Eide i daværende Jernbaneverket gjengitt i HA på at: «Seilet er feilplassert og gir et fullstendig galt inntrykk av hvordan kulvertløsningen vil bli. Toppen av kulverten vil komme ca. 80 meter lenger ut i Hamarbukta, og ikke på land der seilet står nå. Det er stor forskjell på å se rett opp på en vegg, og å se en forhøyning på avstand».

Nettopp derfor var seilet heist med utgangspunkt i en siktlinje fra Tante Gerda i Strandgata. Uten is på Mjøsa var det ikke mulig å plassere seilet «80 meter lenger ut i Hamarbukta». Eides kommentar om feilplassering var malplassert, men det forstod ikke HA. Derfor fulgte avisen opp med en støtteerklæring til Eide i en lederartikkel med tittelen «Rydd opp». Med hjelp fra HA lyktes Jernbaneverket / Bane NOR å skape en negativ vandrehistorie om NåEllerAldri, og vandrehistorien går fortsatt, senest i Larsens HA-innlegg.
Fake news
Poenget mitt er at HA og medier for øvrig må bidra til å avklare hva som er forskjellen på fakta og «fake news», hvis ikke vinner de som forfekter «fake news», mens de som fremmer fakta blir tvunget til å trekke seg ut av den offentlige debatten. Det er aktualisert gjennom ordførerens nylige og gjentatte henvisninger til «fantasihistorier» fra NåEllerAldri. Det framgår ikke konkret hva ordføreren mener er fantasihistorier, men HA har likevel gjengitt det helt ukritisk.

Når man ikke klarer å ta noen på fakta og med saklige argumenter, så kan man ty til å ta en person eller gruppe med lettvinte og ufunderte karakteristikker. Hvis man samtidig kan smykke seg med titler som sjefredaktør, ordfører eller å være et statlig foretak, så vil privatpersoner eller grasrotgrupper ofte komme ut på tapersiden. Under de rådende omstendigheter bør man dessverre tenke seg godt om før man velger å utfordre etablerte maktstrukturer.
Når man ikke klarer å ta noen på fakta og med saklige argumenter, så kan man ty til å ta en person eller gruppe med lettvinte og ufunderte karakteristikker.
Øystein Krogsrud, NåEllerAldri