I disse dager er det ganske mye som ikke er som det pleier.
Skolene og barnehagene er stengt, fritidsaktivitetene er avlyst og svømmehaller og andre aktivitetsarenaer er stengt. Mange voksne har enten hjemmekontor eller er hjemme i karantene. Flere har også blitt permitterte fra jobbene sine og går en usikker fremtid i møte.
Det er ingen tvil om at dette er en krevende tid for både enkeltpersoner og samfunnet. Vi har gått fra å være frie og opptatte til å nærmest være isolert hjemme og blir sterkt frarådet å møte mennesker som du ikke deler adresse med.
Tomme vinhyller
Vi har sett i nyhetsbildet de siste dagene at dette kan by på utfordringer både for stor og liten. Selv de mest harmoniske familiene melder om lange slitsomme dager med mee tid sammen enn man kanskje føler man har godt av.
LES OGSÅ: Korona og alkohol hånd i hånd
De siste dagene har vi sett nyhetsoppslag om at Vinmonopolet noen steder i landet har doblet omsetningen, og bilder av tomme vinhyller. Vi vet ikke sikkert at det er et økt inntak av alkohol i befolkningen, men vi vet at sosial isolasjon og uforutsigbarhet i hverdagen er faktorer som vanligvis fører til økning i forbruk.
De fleste barn opplever det som ubehagelig at foreldrene deres drikker mye når de er i nærheten.
Mari Finstad Evenby
Samtidig som nasjonal statistikk viser at vi vanligvis drikker mer når vi ikke skal på jobb dagen etter. Derfor må vi påpeke viktigheten av at barn skal slippe å oppleve foreldrene sine beruset. At det i en tid hvor alle er mer hjemme og etablerte rutiner er satt på vent, er viktig å huske at de fleste barn opplever det som ubehagelig at foreldrene deres drikker mye når de er i nærheten.
Av og til
Alkoholvettorganisasjonen Av-og-til har i flere år drevet en kampanje som heter «hvor mange glass tåler barnet ditt?». Bakgrunnen for kampanjen er at for mange barn opplever foreldre som drikker for mye alkohol.
LES OGSÅ: Alkoholservering i Mjøsparken
I en undersøkelse de har utført opplyser 1 av 10 barn at de skulle ønske foreldrene deres drakk mindre øl og vin. I samme undersøkelse ble barna spurt hvor mye de synes det er greit at voksne drikker sammen med dem. De fleste barn svarer mellom 0 og 2 glass og svært få synes det er greit at voksne drikker mer enn tre glass sammen med barna. Også ungdom opplever det som ubehagelig når foreldrene blir beruset.
LES OGSÅ: Alkohol og idrett
Det kan være vanskelig for voksne å vurdere når det går fra trivelig til ubehagelig for barna. Ofte kan barn oppleve en endring hos foreldrene lenge før de voksne selv merker at de endrer seg.
Det er ikke nødvendigvis slik at det er de som har et alkoholproblem dette gjelder. Tvert imot er det mange av de barna som opplever ubehag ved alkohol hjemme, og som har foreldre som er såkalte «normaldrikkere». Det er viktig å påpeke at alle barn opplever alkoholbruken ulikt og det finnes ingen felles regel for hvor mye som er greit. Derfor bør vi alle spørre oss selv – «hvor mange glass tåler barnet mitt?».