Hamar kommune planlegger å bygge nye boligområder på jorder langs Finsalvegen i Ridabu.
Vi i Hedmarken Natur og Ungdom mener at kommunen må slutte å bygge ned matjord, og heller verne den. Framtida har ikke råd til at vi bygger ned matfatet vårt. Eller spiser politikerne asfalt til frokost?
Matjord er ingen fornybar ressurs, og det er heller ikke noe det bugner av her til lands.
I Norge har vi kun tre prosent dyrkbar mark, og kun en tredjedel av den kan brukes til å dyrke noe annet enn gress.
Kanskje vanskelig å se for seg her i jordbruksfylket Innlandet, men sant er det likevel.
Og som om ikke det var nok, er dannelsen av matjord en ekstremt tidkrevende prosess – forskerne har regnet seg fram til at dannelsen av 10 cm fruktbar jord tar to tusen år.
Derfor er det ekstra viktig å ta vare på den matjorda vi har.
Matjord og klima
I tillegg til å være grunnlaget for matproduksjon er matjorda en viktig bidragsyter når vi snakker om klima.
Jord med god kvalitet har bedre kapasitet til å holde på karbon enn jord av dårlig kvalitet. Videre hjelper matjorda oss med å ta imot regnvann, og er på denne måten med på å forebygge flom.
Sistnevnte vil bare bli viktigere og viktigere, da vi i fremtiden kan forvente oss kraftigere regnskyll en det vi har i dag.
Ved å holde både karbon og vann på plass er matjorda automatisk et virkemiddel i kampen mot klimaendringene.
Mange bekker små…
Det er lett å tenke at enkeltsaker som dette ikke har så mye å si – ett dekar her og ti dekar der – det går vel fint det?
Problemet er at dette skjer igjen og igjen.
På tross av dens unike egenskaper blir jordsmonn av god kvalitet ødelagt i et forrykende tempo.
Både i Norge og på verdensbasis. Og som ordtaket sier: mange bekker små, gjør en stor å.
Vi kan ikke tenke at denne saken er betydningsløs, for legger vi det sammen med alle de andre lignende sakene blir den totale effekten stor.
Målet kan ikke lenger være vekst, vekst, vekst. Det er på tide å flytte fokuset over på bærekraft og gode valg for framtida, framfor naturødeleggelser og kortsiktig profitt.
Frøydis Nes Hagen

Nei til nedbygging av matjord – ja til langsiktig tenking og en bærekraftig utvikling.
For de av oss som ikke har en nær tilknytting til matproduksjon – og det gjelder de aller fleste av oss – er det fort gjort å glemme hvor maten egentlig kommer fra. Men maten kommer ikke fra butikken, den kommer fra åkrene. Og de må vi ta vare på.