I et leserinnlegg av lektor Sanna Sarromaa i HA 4. juli setter hun søkelyset på avgjørelsen Innlandet fylkeskommune har varslet om kutt av støtten til språkfag på vg3 studiespesialisering i videregående opplæring. Det innebærer at elevene ikke får fordype seg i fransk, spansk eller tysk det siste året på videregående skole. Det er ikke vanskelig å være enig i at tilbudet burde vært opprettholdt.
LES OGSÅ: Skal sikre den videregående skolen i hele Innlandet
Det er i den videre resonneringen at Sarromaa avslører sitt nedslående elevsyn. Hun skriver: «Det brukes ufattlige summer på å dytte umotiverte slasker gjennom videregående utdanning. Målet er at alle skal bestå uavhengig av egeninnsats, motivasjon og evner.»
For å ta det siste først. Hvilke evner vi er utstyrt med, er i stor grad bestemt gjennom arv og ikke noe man velger selv. Mener Sarromaa at elever som er lavtpresterende (lav IQ) ikke skal få et skoletilbud? Kan det være ulike grunner til at elever er «umotiverte slasker»? Kan det være at skolen eller lektoren ikke har tilrettelagt på en god nok måte? Kan det være at «slaskene» er i en vanskelig livssituasjon?
LES OGSÅ: Kan Covid-19 gi gutta en bedre skole?
I Norge har vi et skolesystem der alle elever har rett til tilpasset opplæring. Det gjelder både lavtpresterende og høytpresterende elever. Motivasjon er nært knyttet til opplevelse av mestring. Lærere er en viktig premissleverandør for at elever skal oppleve mestring og nå sitt læringspotensiale.
Jeg håper at Sarromaa i møte med alle sine elever ser deres potensiale og egenart, og ikke kategoriserer elevene som «fremragende» eller «slasker». Kanskje du bare formulerte deg litt klønete?