Vi skal velge jernbanetrasé og stasjonsplassering i Hamar for de neste 200 årene.
Jernbanen får man ikke flyttet på når den nå først er plassert. Men hus, veier, busslinjer og annet fjernes og bygges/etableres hele tiden.
Da er det viktig å gi kommende generasjoner gode rammebetingelser og et godt grunnlag for at de skal kunne styre utviklingen videre for Hamar og hele regionen slik de selv ønsker.
Om 50 og 100 år
Bane Nor slår sirkler og teller opp antall bosatte og arbeidsplasser i dag innenfor én kilometer fra de to stasjonsalternativene.
Fagrapport «Prissatte konsekvenser» (kapittel 4.5) gir svært interessant lesning om dette. Vi kan være helt sikre på at dette har lite å gjøre med situasjonen i Hamar og regionen om 50 eller 100 år!
Tenk bare hvordan det var her i 1970 (for 50 år siden)!
LES OGSÅ: Nå er det høringsperiode for nytt dobbeltspor
Jeg regner med at Bane Nor – og i hvert fall de som skal stå for togdriften til/fra Hamar – ønsker at stasjonen skal ha et størst mulig kundegrunnlag inn i fremtiden.
Da må man selvsagt se på hele kundegrunnlaget og ikke bare de som bor eller jobber innenfor 800 meter (gangavstand) fra stasjonen (jfr. Folkemøtet i Hamar kulturhus 14. januar).
Usentral stasjon?
Bane Nor problematiserer det meste med øst og bruker fortsatt jordvern og Åkersvika som tunge argumenter mot Alternativ Øst C.
Dette til tross for at utredningene nå klart viser at innvirkningene er minimale – og særlig sett i forhold til at det skal bygges en miljøvennlig jernbane for de neste 200 årene og Mjøsstranda foran byen åpnes opp fri for jernbane.
Direkte tog?
De skremmer med en todelt by (som det ikke er grunnlag for å hevde at vil komme), sier at øst gir en perifer/usentral stasjon (selv om rapportene deres slår fast at det blir en semiurban stasjon, som er noe helt annet).
De problematiserer mulighetene for Rørosbanen i fremtiden og går i detalj med hvor vanskelig det vil bli med bussruter til og fra en stasjon i øst.
Ruter og rutetabeller for busser legges om hele tiden. Og om det blir direkte tog fra Oslo til Elverum eller lengre på Rørosbanen, er det bare fremtiden som vil vise.
Men det er snakk om å ha mulighetene dersom eller når markedet er der og det er ønske om det en gang i fremtiden.
Bare øst-alternativet gir denne muligheten. Hvorfor skal vi nå ta den fra kommende generasjoner?
LES OGSÅ: Jernbanedebatt og meningsutveksling
Vi bommer helt sikkert stygt dersom vi planlegger i detalj ut fra dagens situasjon og behov (selv om det gjøres forsøk på fremskrivninger og å «se inn i glasskula»).
Det er viktig at vi nå løfter blikket og gir gode, fremtidsrettede rammer for fremtiden. Når vi velger øst, gir vi videre alle muligheter for de neste 100-200 årene.
LES OGSÅ: Trasé øst raserer to flotte gårder
Samtidig slipper alle som skal reise med tog, å bevege seg helt inn i sentrumskjernen.
Og viktigst av alt: Mjøsbyen Hamar kan utvikles uten å måtte ta hensyn til at det går en jernbane mellom byen og Mjøsa.
I øst vil det samtidig skapes et effektivt, lett tilgjengelig og fremtidsrettet trafikknutepunkt som byen og hele Hamar-regionen vil trenge i fremtiden.