Det feires at sidevegsbommene skal skrus (midlertidig) av, og det er forståelig. De var helt åpenbart feilplassert, og ledet trafikken dit den ikke skal gå. Å tro at alle problemene nå er løst er derimot en feilslutning.
Nye E6 vil i seg selv føre til en økning i biltrafikken. Dette er ubestridelig dokumentert både teoretisk og empirisk i trafikkforskningen siden tidlig på 60-tallet. Økt veikapasitet gir alltid økt trafikk, noe tellingene langs nye E6 også bekrefter. Dette løses på ingen måte ved fjerning av sidevegsbommene.
LES OGSÅ: Trafikkmengden på bit av nye E6 mye større enn antatt
Kraftig trafikkøkning
Plasseringen av bommene som skal finansiere E6 er også problematisk for Hamar sin del. Siden de først ble utredet har vi visst at bommen ved Vien vil føre til stor trafikkavvisning fra nord. Med bom også på gamle E6 tar trafikken Kårtorpvegen, uten denne vil trafikken gå inn Furnesvegen. Ettersom de aller fleste skal til sentrum eller området ved Vangsvegen (der det er flest arbeidsplasser og mest handel), vil dette bety kraftig trafikkøkning i deler av det interne veisystemet i Hamar, i områder med tusenvis av boliger og flere barneskoler.
Økt veikapasitet gir alltid økt trafikk, noe tellingene langs nye E6 også bekrefter. Dette løses på ingen måte ved fjerning av sidevegsbommene.
Simen Stori
Først når vi om 15-20 år fjerner E6-bommen ved Vien vil hovedmengden av trafikken gå ned til Midtstrandakrysset og inn RV25/Vangsvegen. Det er her det er prosjektert for den største trafikkmengden, og her det er brukt ressurser på å tilrettelegge for forventet fremtidig trafikk.
LES OGSÅ: Skrekktall på Kårtorpvegen
Hvor er planene?
Hvilke tiltak gjør vi så for de som bor og går på skole langs Furnesvegen, Ringgata, Stafsbergvegen, Vognvegen og Vangsvegen? Hva gjør vi for å redusere trafikkveksten som kommer med stadig bredere og raskere hovedveier? Hva gjør vi for de som rammes av denne trafikken? Som får mer støy og støv, mer trafikk og dårligere sikkerhet for seg og sine? Det tildeles stadig nye milliarder til motorvei og det fremstilles av mange politikere som noe udelt positivt at folk skal kjøre privatbilene sine stadig lenger og fortere, men hvor er planene og pengene til byene som må håndtere de negative følgene?