Er det tilfeldige konsulenter som skal bestemme utviklingen av våre lokalsamfunn?
Innlandet, det gamle Hedmark og Oppland, har et stort areal.
En del større enn Danmark.
Det bor bortimot 340.000 mennesker i Innlandet.
I mange, mange tiår har det vært kamp om plasseringen av sykehusene.
For snart 100 år siden ble det bygget et sentralsykehus for Hedmark, Fylkessykehuset i Elverum, som mye av virksomheten i Elverum er bygget opp om og knytter seg til.
Vel 1.000 personer har sin arbeidsplass her.
Sykehusets bygningsmasse er ombygget og påbygget flere ganger slik at sykehuset i dag framstår i god stand, bestående av bortimot 45.000 kvm. bebygget areal.
Etter dagens byggepriser ville det kostet i størrelsesorden 2 milliarder kroner å sette opp tilsvarende.
Konsulentfirmaer
Nå viser det seg imidlertid at et par konsulentfirmaer i Oslo har funnet det for godt å foreslå nedlegging av hele sykehuset!
En annen del av forslaget er at tre sykehus, et nytt i Brumunddal og de eksisterende i Gjøvik og på Lillehammer skal bygges/bestå.
Det vil si at det foreslås å bygge/opprettholde tre sykehus i tre nabokommuner i nordenden av Mjøsa.
Altså i tre nabokommuner av Innlandets hele 46 kommuner.
For Elverum er dette et dramatisk forslag, og sykehusets skjebne er den største lokalpolitiske sak i regionen det siste hundreåret.
Det store poenget her, er etter mitt skjønn at slike avgjørende betydningsfulle politiske spørsmål er overlatt til helsebyråkrater og et tilfeldig styre med styremedlemmer som delvis åpenbart har en oppfatning om at Helse Sør Øst ikke har som oppgave «å bekymre seg for samfunnsutviklingen» (jf. referat i Østlendingen 18.12.20).
Uakseptabelt
På den annen side mener tilsynelatende praktisk talt alle Stortings-politikere i Innlandet at konsulent-forslaget er uakseptabelt og helt i strid med den skjøre politiske enighet som gjennom årtier er oppnådd i sykehussaken, bygging av nytt hovedsykehus ved Mjøsbrua.
Hvordan har vi havnet i denne ulykkelige situasjonen? Forklaringen er at politikerne har overlatt de største politiske og betydningsfulle spørsmål til byråkrater og helseforetak, som deretter engasjerer konsulentfirmaer i Oslo – som svarer i henhold til de forutsetninger og forventninger de bes legge til grunn.
Helge Næss Rustad
Det er det konsulentfirmaene har betalt for.
Dette er helt uakseptabelt.
Nok nå
Undertegnede har inntrykk av at mange er enig: Nå får det være nok!
Slike enormt viktige spørsmål kan ikke avgjøres gjennom prosesser på bakrom og utenom offentligheten, og iscenesatt av kommunikasjonseksperter uten demokratisk kontroll og innsyn.
I denne saken har helt sentrale framforhandlede forutsetninger blitt endret på oppløpssida. Mjøsbrua, forstått som Moelv/Biri , er den helt sentrale forutsetningen. Likedan hensynet til øst-vest aksen i Innlandet.
Å ikke utrede Moelv-Elverum som alternativ, er å starte en omkamp – og det er det styringsgruppa for Helse Sør Øst som må ta ansvaret for. Styringsgruppa er satt sammen av personer fra henholdsvis Oslo(2 pers.), Hamar (2 ), Gjøvik(2), Lillehammer (1) og Brumunddal (2). Av 12 personer i gruppa er det kun en av de tre tillitsvalgte som har Elverum som arbeidssted. Ellers er kommunene i Østerdalen og Våler/Åsnes uten representanter!
Heldigvis er det valg til høsten!
Politikerne bør sørge ta tilbake avgjørelsen av politiske spørsmål slik at disse kan bli avgjort av politikere som nettopp har som oppgave « å bekymre seg over samfunnsutviklingen».
Godt valg når den tid kommmer!