Koronapandemien viser at det er svært viktig at vi utdanner flere bioingeniører i Norge.
Covid 19-krisen forteller med all mulig tydelighet at dette er en kompetanse vi vil ha kritisk behov for fremover.
I dag er det ikke kapasitet til å teste ønsket antall innbyggere i Norge. Det er begrensninger i utstyr, reagenser og ikke minst mangel på kvalifisert personell til å utføre analysene. Behovet for bioingeniører er i rapport Helse-Norge 2040 estimert til en økning på 2,5 ganger dagens nivå av sysselsatte bioingeniører.
Konsekvenser for pasientene med økende bioingeniørmangel er lenger svartid på analyser, lenger tid før diagnose stilles og lavere beredskap ved de døgnkontinuerlige laboratoriene.
Samarbeid med sykehuset
Høgskolen i Innlandet HINN har alle mulige forutsetninger for både å utvikle et fagmiljø og en vitenskaplig kompetanse som kan gjøre noe med dette. Høgskolens utdanning i bioteknologi inneholder allerede mange av grunnelementene som må inngå i et bioingeniørstudium.
LES OGSÅ: En hyllest til bioingeniørene
Sammen med Sykehuset Innlandet kan det startes en bachelorutdanning som kan avhjelpe bioingeniørmangelen både lokalt og nasjonalt. Sykehuset kan bidra med kompetansen som kreves innen de medisinske laboratoriespesialistfagene, i tillegg til å tilby praksisplasser.
Flere søknader
Søkningen til bioingeniørutdanningene i Norge har de siste årene vært økende, og tall fra 2019 viser at det var 3421 kvalifiserte søkere til 331 studieplasser. Det er en kjent sak at høgskolene og universitetene trenger tildeling av studieplasser for fullt ut å kunne forsvare opprettelsen av nye studier.
Timingen, muligheten og behovet for å opprette en bioingeniørutdanning i Innlandet har aldri vært bedre og større enn nå.
Eik-Nes, Berg, Almlid og Busterud
Vi antar at HINN jobber målrettet inn imot Kunnskapsdepartementet for å få nye studieplasser til en bioingeniørutdanning. Ettersom det i dag er gjort kjent at regjeringen oppretter 4.000 nye studieplasser, så bør det være gode muligheter for å søke på en andel av disse plassene – innrettet direkte mot det store behovet for bioingeniører som Covid 19-pandemien har avdekket.
Viktig bidrag
Når Sparebankstiftelsen nå har gått inn med kr 125 mill for å støtte høgskolen i å få universitetsstatus, samt at flere andre partnere kan være interessert i bidra inn med den nødvendige oppstartskapitalen, mener vi at det meste ligger til rette for å opprette et bioingeniørstudium på Hamar, innunder institutt for bioteknologi. Et slik studietilbud vil også være et viktig bidrag til bioteknologiutdanningen og Innlandets bioøkonomistrategi.
LES OGSÅ: Sykepleie i koronaens tid
Innenfor Universitets- og høgskolesektoren er det en stor fordel å tilby sammenhengende studieløp, ideelt sett fra årstudier og helt opp til doktorgradsutdanninger. Innenfor doktorgradsprogrammet anvendt økologi og bioteknologi, mangler det en bachelor utdanning.
En bachelorutdanning som bioingeniør vil også styrke bioteknologistudiet. Timingen, muligheten og behovet for å opprette en bioingeniørutdanning i Innlandet har aldri vært bedre og større enn nå.
LES OGSÅ: Samfunnskritiske yrker?