Det undrer oss at vi ikke har en bred, offentlig debatt om hvordan framtida vår kan påvirkes av 5G utbyggingen. Noe av det første du oppdager som samfunnsengasjert er hvor mange og lange utredninger som skal til for å omdisponere areal eller lage ny infrastruktur. Det er til å bli imponert av! Det er utredninger, høringsuttalelser og medvirkning fra topp til tå. Hvor mange utredninger som sikrer demokratisk kontroll og informasjon til befolkningen trengs da når telenæringen vil sette opp et omfattende nytt mobilnettverk, som har til hensikt å omforme samfunnet vårt?
Riktig svar er ingen.
Hvorfor er 5G mer problematisk enn 2.3 og 4G? Den åpner for økt datamengde og fremskynder tingenes internett. Milliarder av enheter planlegges tatt i bruk både innendørs og utendørs, og sendere vil plasseres på annenhver lyktestolpe. På Telenors nettsider skriver de: «5G-nettet vil kunne håndtere milliarder av tilkoblede enheter. Og da snakker vi ikke bare om mobiltelefoner, men alt fra biler til parkeringssensorer, medisinsk utstyr og hele fabrikker. Det vil ha store ringvirkninger.»
Det er disse store ringvirkningene vi må gå inn i og se på. Mange av mulighetene vil være fabelaktige. Men det er sjelden at endringer bare bringer med seg positive konsekvenser. Hva med de negative sidene?
Der er det taust, til tross for at 5G-teknologien utløser viktige verdispørsmål. For eksempel knyttet til personvern og overvåking, automatisering av arbeidslivet og utfasing av arbeidsplasser, salg av persondata og økt innflytelse til multinasjonale selskaper, for å nevne noe. Allerede i dag er det sikkerhetsproblemer knyttet til firmaer som selger informasjon som kartlegger enkeltpersoners bosted og bevegelser i detalj, slik NRK avslørte nylig.[1] Når det kommer som en overraskelse på sentrale myndigheter at forsvarets ansatte kan lokaliseres via egne nettbrett og mobiler, kan man lure på om vi i det hele tatt kan forestille oss hvor inngripende denne teknologien kan bli.
«Tingenes internett» vil omforme samfunnet vårt slik vi kjenner det, og gi enda mer makt til internasjonale selskaper som allerede gjør så godt de kan for å unndra seg skatt og lokalt ansvar. Her er det ekstrem inntjening i sikte, og derfor en ekstra grunn til å følge godt med.
Det er absolutt noe å bry seg både med, og om!
Vi ønsker derfor at denne utbyggingen blir omfattet av det som er vanlig norsk standard på sitt beste. Med offentlig debatt og solide utredninger og grundige høringer som inkluderer folk flest, ikke bare verdens milliardærer. Eller de som fikk med seg den korte høringsfristen for «Den digitale grunnmuren» plassert midt i sommerferien. Vårt anliggende ikke er å motsette oss ny teknologi, men å påpeke at 5G nettet vil ha store samfunnsmessige konsekvenser som berører oss alle.