Det er snart valgkamp, og for første gang skal jeg delta aktivt i landskampen.
Som fersking med store forventninger, føles det helt greit å være på laget som for tida har mest medgang.
Det er trygt å ha en blid lagleder som jeg skjønner hva sier og mener, og som står stødig og har god bakkekontakt.
Men som alle vet; kampen er så vidt i gang og alt kan skje det neste halve året, så det er nå framover det gjelder.
Angrep fra alle kanter
Som oppladning til valgkampen, har jeg funnet fram den grønne trøya og partiboka.
Jeg prøver å lese meg opp, og følge med i samfunnsdebatten.
Mye sies og skrives om Senterpartiet for tida, det kommer angrep fra alle kanter – slik går det når man puster de største i nakken. Da gjelder det å være forberedt, og kunne fakta og stå i en debatt.
Jeg er glad i ord, men synes noen ganger det er vanskelig å få enkelte politiske begreper under huden.
Det florer med – for meg – ulne begrep som polarisering, populisme, politisering.
Flaks for meg at alle starter på samme bokstav, så trenger jeg ikke bla så langt i begrepsordboka.
Ellers er visst polet det ordet på p som flest nordmenn er opptatt av nå om dagen, og med det følger alvorlige bekymringer som polkø og polpriser.
Dieselpopulister
I disse pandemitider er vi vant til nyord, det er travle tider for Språkrådet som skal integrere disse i språket vårt.
Det siste nyordet vi har måttet forholde oss til, er Barth-Eides arrogante betegnelse på oss i Senterpartiet, nemlig dieselpopulister.
Marte Røhnebæk, Senterpartiet
Tror ikke det får fotfeste i hverken samfunnsdebatten eller ordlista. Da skal det i tilfelle først stå lenge på lading.
Tilbake til begrep jeg sliter med, og som det har gått sport i å bruke på Senterpartiet sin politikk; populisme.
Jeg har funnet ut at det dreier seg om å gjøre seg populær for folk flest, å appellere til de som føler seg oversett av den såkalte eliten.
Civita hevder sågar, i sin politiske ordbok, at populister gjerne mangler en substansiell ideologi og kan sies å være anti-intellektuelle. De spiller på emosjonelle enkeltsaker og har gjerne en vidløftig økonomisk politikk.
Riming er jeg glad i og ganske god på, men dette får jeg absolutt ikke til å rime.
Er det ett politisk parti som holder stø kurs og er forutsigbare, så er det Senterpartiet.
Vingling er det andre som tar seg av.
Det at vårt politiske budskap om; folkestyre, gode og trygge liv for folk uansett hvor i landet du bor, matvaresikkerhet, styrket beredskap, utnytting av egne bærekraftige ressurser, nasjonalt herredømme over naturressurser, kortreist og sunn mat og mindre ulikheter mellom folk slår an blant stadig flere velgere kan ikke ha kommet som lyn fra klar himmel for noen.
Mulig at vår ubudne gjest, Korona, har bidratt til klarsyn.
Uttrykket «å snu kappa etter vinden» blir og brukt som et språklig bilde på populisme. Hvis SP ikler seg kappe, må det i tilfelle være Supermann sin, og kun brukt på rettsida. Supermann tar på seg kappa når han skal kjempe mot samfunnsnedbrytende krefter. Eneste feil på den er fargen.
Med meningsmålinger på over 20 prosent, er vi ikke lenger liten og grom. Det virker som om flere er usikre på hvordan de skal takle denne store fremgangen for Senterpartiet.
Skyttergrav
Og når vi blir usikre så gjør vi mye rart. Allerede i oppvarmingsrunden til stortingsvalget aner jeg en tendens til skyttergravskrig, der en av taktikkene heter; angrep er det beste forsvar. Eller enda sleipere, latterliggjøring.
Jeg har observert at Arbeiderpartiet sitter i ei skyttergrav mot nord og lager ei skjærandes lang liste over saker som Senterpartiet har stemt mot. Utspillet klinger dårlig, men gir et lokalt ekko, før det faller til Moderjord i Ingenmannsland.
Apropos ingenmannsland; det er det absolutt ikke politisk korrekt å kalle dette området mellom de ulike aktørene lenger. Her må historiebøkene om1.verdenskrig muligens skrives om. Skal vi gjette på utfallet? Ingenforvaltersland? På moderjord, eller sjølsagt fødeforelderjord.
I et par andre skyttergraver bedrives svartmaling og grønnsminking. Kan virke som noen forbereder seg på geriljakrig mot kupromp, dieselbiler og vedovner.
Venstre sitter i skyttergrava si og koser seg med kaffekoppen sin mens de – i mangel av egne (latter)muskler – mimrer om gamledager og stiller spørsmål til seg sjøl mens de hører på Vedum sin latter. Latterlig! Får håpe de i det minste har kaffelatte(r) i koppen.
Statsminister Erna Solberg var ikke likere enn at hun benyttet anledningen til å angripe Senterpartiet da hun innledet Høyres valgår, melder NRK. Da er det alvor – det vet alle vi som deltar på møter i Teams – og har kjent på hvor irriterende det er med de som ikke kun holder seg til det vesentligste.
Hva med at vi alle har fokus på egen politikk? Så får folket til høsten stemme og dermed bestemme hvem som skal styre kursen i åra framover.
Dersom Trygve og Senterpartiet fortsatt skal måtte tåle harde skyts fra alle kanter, så kan han være trygg på at vi andre på laget skal poppe opp og listende gå i kampen for det vi så inderlig tror på.
Men kall oss ikke populister, og konsentrer dere om egen politikk, så skal vi sjøl formidle hva Senterpartiet står for. Da blir det forhåpentligvis begripelige begrep i valgkampen for meg også.