• Hopp til primær menyen
  • Hopp til hovedinnhold
  • Hopp til bunntekst

Debatt

  • Debattforsiden
  • Signert
Meny
  • Nyheter
  • Kultur
  • Sport
  • HA-bloggen
  • Send inn debattinnlegg
  • Hvordan debattere?
  • Kundesenter
HVA MENER DU? Vil du svare på dette innlegget? Trykk her.
Debatt
6 minutter lesetid

Hva skal jeg fortelle barnebarna?

Jon Kristiansen tar imot statsminister Erna Solberg på Agenda Innlandet i Hamar kulturhus.
Jon Kristiansen, regiondirektør NHO Innlandet
Publisert: 07 juli, 2021 18:50
Oppdatert: 08 juli, 2021 13:38

Jeg blir snart bestefar og gleder meg stort til å sjå nye generasjoner komme til. Kanskje blir vi spurt om Covid-19 og hvordan vi taklet krisen.

Jeg skal i alle fall svare, at sammen kom vi gjennom utfordringene. Ganske trygt og godt. Det røynet på underveis og i tyngre perioder tenkte jeg, ta deg sammen. Dette skal vi gjennom i fellesskap. Og, det har vi jammen gjort også.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Samarbeide om løsninger

Mange, både medlemsbedrifter, politikere og folk flest, har fått øynene opp for kraften som ligger i samarbeid og samhandling siden 12. mars i fjor. Verdien av å stå sammen i arbeidslivet, i trepartssamarbeidet, om de store avgjørende løsningene for landet. Dette har særlig handlet om smitteverntiltak og påfølgende kompensasjonsordninger. Da situasjonen krevde det, stod partene i arbeidslivet side ved side, også her i Innlandet. Arbeidsgivere, arbeidstakere og politikerne søkte løsninger i fellesskap da krisen rammet.

Bedriftsnært og handlekraftig

Det er jobbet raskt, ekstremt raskt. Og i tett dialog med de som har skoa på.

Mange bedriftsledere, eller jobbskapere om du vil, bidrar med viktig innsikt til politikerne. De forteller hvordan smitteverntiltakene rammer og kommer med gode konkrete forslag til løsninger.

Jeg er rett og slett imponert over politikerne våre. Hvordan de i krisen har tatt innspillene og jobbet fram beslutninger på Stortinget eller i fylkestinget.

Jon Kristiansen, regiondirektør NHO Innlandet

Aldri har vel saksbehandlingen i det offentlige Norge gått raskere og vært mer involverende. En solid digital grunnmur, med høy bredbåndsdekning har bidratt til å gjøre dette mulig.

Fokus på smittevern, bedriftene og arbeidsfolk

I NHO har vi hatt fokus på smittevern, bedriftene og arbeidsfolk siden mars i fjor. Det har gitt mening og inspirasjon i arbeidet med kriseløsninger.

Artikkelen fortsetter under annonsen

For det første har det handlet om å bekjempe viruset og at vi alle skal følge myndighetenes retningslinjer.

For det andre at sunne bedrifter skal holde seg flytende gjennom krisen.

Og for det tredje at arbeidsfolk skal ha en jobb å komme tilbake til når krisen er over.

Hvor uforberedt vi var

Jeg vil dvele litt ved hvor uforberedt vi var. Munnbind, desinfeksjon var en sak, men mange bedrifter manglet beredskapsplaner for kriser og vi var utrent på samhandling mellom det offentlige, bedriftene og organisasjonene. Kunne vi ha trent mer på strukturer som nå er innarbeidet? Kunne flere bedrifter ha gjort risikovurderinger? Burde vår organisering under krise også være utgangspunkt for strukturer i normaltilstand? Vi har i alle fall sett betydningen av tett kontakt mellom  myndigheter, partene og organisasjoner. At vi trener og har naturlige arenaer og møteplasser i fredstid, som gir god samhandling i krisetid.

Gjennomslag for store og viktige løsninger

For bedriftene har det handlet om likviditet og det å kunne holde hjulene i gang. Dekning av permitteringskostnader, kompensasjonsordning, utsatt skatt og avgifter og garantilån har vært viktige tiltak for å holde bedriftene flytende.
For arbeidsfolk var det å sikre inntekten, sjøl om en var permittert, viktig for at alle skulle klare sine private økonomiske forpliktelser.

Reduksjon av avgiftene på grensehandelsvarer bidrar til å sikre flere tusen arbeidsplasser på norsk side. Kutt i formuesskatt og satsing på karbonfangst og -lagring, er viktig for jobbskaping i hele landet. Betydning av økt bredbåndsdekning har vi alle sett.

Kompensasjonsordningene og lav moms på 6 prosent videreføres utover høsten, noe som er spesielt viktig for et hardt rammet reiseliv.

Alle disse tiltakene har helt klart gjort det lettere for bedriftene å komme seg gjennom krisen og sikre omstilling og jobbskaping.

Det løsner nå

At nesten halvparten av Norges befolkning har fått minst en dose vaksine, gir håp.
Jeg kan si til barnebarna at vi klarte oss bra sammenlignet med de aller fleste andre land, både med tanke på hvor mange av oss som ble rammet av viruset, men også økonomisk som nasjon.

Samtidig må vi minne oss på at krisen ikke er over. Slutten på historien avhenger av hvilke valg vi tar. Det må settes 11 milliarder vaksiner til før verdens befolkning har flokkimmunitet.

Så, sjøl om vi snart forhåpentlig kan si at nå tar vi hverdagen tilbake, må vi huske på at høy arbeidsledighet vil henge ved ei stund til, og vi har et verdenssamfunn som på langt nær er friskmeldt.

Norgesferie

Sommeren er her og vi er i fase 3 av gjenåpningen. Ferien skal vi ha i Norge og bli enda bedre kjent med herlighetene i eget land, som å gå på konserter, oppleve kultur og natur sammen.

Jeg ser fram til å treffe folk og spesielt det kommende barnebarnet.

God sommer!

Tips: tips@h-a.no
Telefon: 62 51 95 00
Kontakt oss: red@h-a.no

Sjefredaktør: Katrine Strøm
Digitalredaktør: Jan Morten Frengstad
Nyhetsredaktør: Rune Steen Hansen
Debattleder: Trond Svendsen
Fotosjef: Trond Lillebo

  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Kundeservice: Bestill abonnement // Omadressering // HA-kortet // Reklamasjon eller klager
Samtykke // Personvernerklæring // Om informasjonskapsler // Vilkår
Annonsér i HA: Bedrift / Privat
Logg inn på: eAvis // Mitt abonnement

HA Debatt © 2022 · Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media - hamarmedia.no

Personvern og cookies

Hamar Arbeiderblad er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene du ser og bruker.

Vil du endre dine innstillinger for kontakt? Her finner du dine samtykker

Les mer