KLIMA: Jeg ser at mange mennesker forventer at påtroppende regjering skal gjøre noe med klimautviklingen. Men har folk noen formening om hva slike tiltak skal gå ut på?
Jeg, for min del, har studert fenomenet siden midten av 1980-tallet, og for en del år siden var jeg aktør i en flere år lang debatt her i HA. Også nå forsøker jeg å følge med.
Jeg har vært medlem i organisasjonen til Bill McKibben, 350.org i mange år, og jeg har sikret meg plass på epost-lista til James Hansen, verdens fremste klimaforsker, og så sent som i går fikk jeg en e-post fra ham. (Hansen-navnet kommer fra danske innvandrere til USA).
Denne aktiviteten har lært meg følgende:
Det vil ikke være mulig å stanse klimautviklingen og andre alvorlige miljøutfordringer, uten et meget bredt spektrum av tiltak. Saken er at hele livsstilen i den rike del av verden, må endres, og det kan man ikke få til gjennom et enkeltvedtak. La meg ta en sammenligning:
Her i distriktet har vi nettopp hatt en mangeårig diskusjon om tospors jernbane gjennom distriktet, og en enda lengre diskusjon om et såkalt Mjøssykehus. Dette er vanskelige saker, men når en sentral myndighet foretar en endelig beslutning, kan man gå i gang og gjennomføre det som besluttes.
Legge om livsstilen
Klima- og miljøutfordringene tilhører imidlertid en helt annen kategori problemer. Det finnes ikke noe enkelttiltak som kan løse disse problemene!
Dersom vi skal unngå de helt store katastrofene, må hele livsstilen i verdens mest velstående land legges om, og det er ikke gjort med et pennestrøk!
Dette er hovedårsaken til at jeg i lang tid trodd at det ikke vil bli gjort noe effektivt, før de rike landene blir rammet av store katastrofer. Hva som skjer i fattige deler av verden, bryr ikke de rike og mektige seg om!
De trekker på skuldrene, om det skulle sulte i hjel noen millioner mennesker i områdene sør for Sahara, eller drukne noen millioner i Bangladesh. De må rammes selv, før de blir interesserte i å ta tak i problemet.
Grønn vekst?
Det som faktisk skjer nå for tiden, er at de rådende politiske kreftene adopterer EUs politisk «løsning», som går ut på såkalt «grønn vekst». For en del måneder siden ble jeg invitert til Kolbotn, for å høre på at Espen Barth Eide kåsere om EUs nye politikk.
Den går ut på nettopp dette: det er bare å bytte ut fossil energi med såkalt grønn energi, slik som solenergi og vindenergi, og den økonomiske veksten kan dermed fortsette. Men, det er et åpent spørsmål om det er noen realisme i dette.
Vi har ikke noe bevis for at det er mulig å kombinere økonomisk vekst med en gunstig miljøutvikling, selv om vi tar i bruk andre energikilder enn kull, olje og gass. Troen på at det bare en økonomisk vekst som kan føre verden videre, er imidlertid uutryddelig, så det er nok den politikken som EU har formulert, som vil vinne fram!
Også den nye administrasjonen i USA, synes å legge seg på denne linja, og det vil trolig Kina gjøre også. Nåja, den som lever får se. Jeg, med mine hjerteproblemer, vil trolig slippe unna hele greia!