SYKEHUS: BBL har lenge påstått at det klokeste valg for lokalisering av det nye Mjøssykehuset er Hamar.
Før jul kom den bestilte samfunnsanalysen fra Cowi og Vista Analyse.
Analysen bekrefter det vi har sagt. Nedenfor følger et kort utdrag av hva analysen forteller.
Hamar er Innlandets tyngdepunkt og har sterkest befolkningsvekst blant byene i Innlandet.
Innlandet har hatt svært beskjeden befolkningsvekst de siste 20 årene, har fødselsunderskudd og distriktskommunene opplever fraflytting.
Sterk urbanisering
Det har skjedd en sterk urbanisering i Norge de siste 20 årene, der det sentrale Østlandet har opplevd sterk vekst, men også regionale byer vokser.
SSB sine framskrivinger viser at denne trenden er forventet å fortsette. Spesielt er det unge, høyt utdannede mennesker som ønsker å flytte til byer med store arbeidsmarkeder, der de kan finne interessante jobber for seg og sin ektefelle/ samboer.
Byene er også attraktive på grunn av et mangfoldig kultur- og opplevelsestilbud.
Fram mot 2040 vil denne trenden fortsette. De fleste av morgendagens ansatte ved Mjøssykehuset vil ønske å bo i eller ved de største byene i Innlandsregionen.
Mona Lønning Kjos, Sissel Bergaust, Liv Jerven og Lars Meyer., Kommunestyrerepresentanter for BBL.
Trenden viser en sterk drivkraft mot de største byene.
Sterk trend
Befolkningsprognosene viser en sterk trend med flytting inn mot de aller største byene.
Blant byene i Innlandet er det Hamarregionen som trekker flest, noe som også henger sammen med at Hamar har høyest bostedsattraktivitet, Hamar er i ferd med å bli en mer urban by, den har mange kultur- og serveringstilbud, flest innbyggere, flest jobbmuligheter og det er positivt at det er kortest vei til Oslo. Lillehammer har nest høyest bostedsattraktivitet målt etter de kriteriene som er brukt i denne analysen.
Med utgangspunkt i at vekstprognosene er svake for alle de fire byene, men minst dårlig for Hamar er det grunn til å forvente at Hamar vil ha best mulighet til å kunne ta ut det vekstpotensialet som et nytt Mjøssykehus kan generere.
På sikt vil derfor det største rekrutteringsgrunnlaget ligge i Hamarregionen. Det vil gå på bekostning av de byene som mister sykehusarbeidsplasser, men alternativet er at ingen av byene klarer å ta ut effekten av Mjøssykehuset og dermed ikke bidrar til regional vekst.
Moelv svak
Moelv har svak bostedsattraktivitet, og det er lite trolig at mange av sykehusets fremtidige ansatte vil ønske å bosette seg der.
Det samme gjelder Brumunddal, men i noe mindre grad enn Moelv, siden Brumunddal er større, og i tillegg ligger nærmere en av de fire store byene i Innlandet.
En eventuell vekst i Brumunddal vil være en omfordeling fra dagens situasjon der sykehuset i all hovedsak stimulerer bosetting og sysselsetting i alle de fire største byene. Det har vist seg å ikke generere det løftet som regionen trenger.
Et Mjøssykehus så nær Hamar som mulig, et akuttsykehus i enten Lillehammer eller Gjøvik og et elektivt i den andre byen, eventuelt på Elverum, vil være positivt for Lillehammer/Gjøvik og redusere den negative utviklingen. Dersom Hamar vokser tilstrekkelig, kan det i sin tur bidra til positive synergier for Gjøvik og Lillehammer.
I virkeligheten peker rapporten på Hamar som stedet med flest fortrinn, men paradoksalt nok lå det utenfor analysens mandat å utrede Hamar som lokaliseringsalternativ!
Når det gjelder planlegging i dette omfang framstår det som uforsvarlig at lokalisering av nytt Mjøssykehus foreslås før vesentlig analysearbeid er utført og tatt hensyn til
Etter vår mening er det riv ruskende galt hvis ikke Helse Sør-Øst tar følgene av det som står i rapporten de har bestilt.