Sammenknytning over Mjøsa med ei ny bru aktualiserer en kombinert veg- og jernbanebru samtidig med et nytt sykehus.
En jernbane over Mjøsa til nytt sykehus, slik vi i Facebook-gruppen «Tog til nytt sykehus ved Mjøsbrua» ønsker, vil ikke bare lindre de smertefulle dobbeltspordiskusjonene i Hamar, men bidra til positiv vekst så vel for Hamar som for hele regionen vår.
Tog må få fokus på grunn av den miljø- og klimasituasjonen som landet vårt og resten av verden er i; opphetet klode, ekstremvær med flom, forurenset jord, ødeleggende inngrep i dyrka mark, skog og natur.
Transport og vareleveranser med bil i vårt spredt bebygde land er alltid nødvendig, men vi bør nå i 2021 også kunne innrømme at vi ikke for all fremtid kan legge opp til bygging av stadig nye firefelts motorveier.
Andre regioner har vekstprosjekter knyttet til næringsutvikling. Innlandet mangler en klar og bærekraftig strategi. Nytt sykehus ved Mjøsbrua og nye togspor vil bli et vekstprosjekt som vi ikke har sett maken til, og Innlandet trenger nye arbeidsplasser i hjertet av Mjøsa.
Innlandet trenger vekst i flere næringer. Innlandet trenger å vise verden og gjøre oss stolte av at vi kan lage et moderne jernbanetilbud knyttet til vitale interesser for utvikling og et bærekraftig helse- og behandlingstilbud.
Nytt togspor over Mjøsa fra Moelv og med kobling til Gjøvikbanen vil bidra sterkt til en positiv næringsutvikling for hele Innlandet. Hamar by kan for eksempel bli spart for gjennomkjøring av godstog, byen får mindre press på jernbanen sin. Godstog kan styres via Grefsenlinjen opp til Gjøvik og over til Moelv og Dovrebanen.
Dette kan også bidra til å opprette timestog mellom Elverum og Raufoss med forbindelse til Hadeland og Hønefoss. Briskeby stadion kan ta i mot toglaster med elleville fotballfans når Ham-Kam møter Raufoss i eliteserien.
På vestsiden av Mjøsa kan de vente seg togreisende direkte til Hadlands og Jevnakers attraktive kulturopplevelser. Hamar kan bli navet i et helt nytt togopplegg for Innlandet.
Pendling mellom nye arbeidsmarkeder og universitet/høgskoler, mellom Lillehammer, Elverum, Hamar og Gjøvik-regionen vil bli vesentlig enklere. Leger i vår Facebook-gruppe bekrefter at flere pasientgrupper har ønske om en stasjon i nærhet av sykehusbygget, i tillegg til ansatte og besøkende.
Togspor og eventuell ny veibru over Mjøsa må planlegges samtidig. Oppgradering av riksveg 4 mellom Gjøvik og Mjøsbrua bør ikke skje før jernbanespor er planlagt på strekningen.
Og sykehuset bør ikke bygges før jernbanespor og togstasjon er inkorporert i planen. Innlandets politikere må kjenne sin besøkelsestid.
TOGET GÅR NÅ!