PALESTINA: 29. november markerer FN den internasjonale solidaritetsdag for det palestinske folk.
29. november 1947 vedtok FN resolusjon 181, som anbefalte å dele Palestina i en selvstendig palestinsk stat, en selvstendig jødisk stat og et eget internasjonalt styre for Jerusalem.
På samme dato i 2020 oppfordrer FN’s generalsekretær António Guterres: «La oss sammen fornye vår forpliktelse til det palestinske folket i deres søken etter å oppnå deres umistelige rettigheter og bygge en fremtid med fred, verdighet, rettferdighet og sikkerhet.»
Anbefalingen fra FN’s generalforsamling var ikke juridisk bindende. Forutsetningen var at jøder og palestinere aksepterte delingsplanen. Det gjorde ikke palestinerne og de omliggende arabiske stater.
Også blant jødene var enigheten bred. Men David Ben Gurions (Israels første statsminister) uttalelse har blitt virkelighet: «Vi aksepterer den nå, (FNs delingsplan) så har vi et utgangspunkt for å ta resten av landet senere!»
Ligner etnisk rensing
De påfølgende krigene, nye tap av land, en fordrivelse som til forveksling ligner etnisk rensing, og påfølgende tilværelse som statsløse flykninger, er den sørgelige skjebne til palestinere flest.
Det er mer enn 5 millioner palestinske flyktninger på Vestbredden, i Jerusalem og Gaza og i nabolandene Jordan, Libanon og Syria. I Israel lever palestinere under apharteidlignende forhold.
Partene i konflikten må stilles til ansvar for brudd på internasjonal rett, blant annet folkeretten, og menneskerettighetene og barnekonvensjonen.
Andre land er muliggjørere for at konflikten vedvarer og eskalerer.
Norge gir støtte til gjenoppbygging og til humanitær bistand til Palestina.
Vi styrker Israels økonomi gjennom handel i vesentlig større grad, og vi aksepterer at Israel hindrer handel med palestinere.
Aksepterer
Vi aksepterer de apharteidlignende forhold palestinere lever under og forholder oss passive til Israels massive brudd på folkeretten.
Vi likestiller okkupanten og de okkuperte. Under regjeringen Solberg har det norske folk støttet sterkt opp om Israels økende inhumane politikk.
I Hurdalsplattformen heter det at norsk utenrikspolitikk ligger fast, men også at regjeringa vil bruke medlemskapet i sikkerhetsrådet til å forsterke folkeretten, og at regjeringen vil kjempe mot menneskerettsbrudd.
Palestinakomiteen i Hedmark utfordrer regjeringen Støre til å tydeliggjøre hva dette vil innebære for regjeringens Midt-Østenpolitikk.
Vi andre kan være bevisste at når vi handler varer fra Israel bidrar vi til at Israel kan fortsette sin folkerettsstridige og inhumane undertrykking av det palestinske folk.
Vi likestiller okkupanten og de okkuperte. Under regjeringen Solberg har det norske folk støttet sterkt opp om Israels økende inhumane politikk.
For Palestinakomiteen i Hedmark Helge Bjørnsen leder og Bernt Wold