ULV: Rovdyrmotstandere forsøker ofte å bringe inn usaklige elementer i sitt forsøk på å få vekk rovdyr, skape mer ubalanse i naturen og ikke omstille seg.
Å ty til rovdyrkonflikten er lavt, Gjems.
Og veldig lite kollegialt da du tydeligvis har glemt å sjekke hvor maten i Norge kommer fra.
Jeg har tall fra 2019, lagt ut hos SSB.
Ifølge SSB ble det i 2019 produsert 350,371 tonn kjøtt av diverse dyr, hvorav sau sto for den minste andelen, mens det ble produsert 1.801.083 tonn grønt, frukt og bær hvor poteter naturlig nok kommer på første plass mens havre er på en fin andre.
Egg er ikke nevnt.
Fra Ernæringsrådet via «Helseogmat.no»: Det er store helsegevinster ved å spise mye grønnsaker, frukt, bønner, linser, fullkornsprodukter og annen mat fra planteriket. Et plantebasert kosthold er forbundet med lavere risiko for blant annet høyt blodtrykk, overvekt, hjerte- og karsykdommer, diabetes og kreft. Et godt sammensatt plantebasert kosthold gir mye fiber, vitaminer, mineraler og sporstoffer.
Når kjøttvalget til nordmenn går ned, burde da ikke også produksjonen det?
Fra Forskning.no 2021:
Hvert år siden 2015 har kjøttforbruket i Norge gått ned, og ikke siden 2006 spiste nordmenn i snitt mindre kjøtt enn i fjor (2020). Vi kan også lese i en omfattende artikkel hos NOAH med tungtveiende kildehenvisninger: «Produksjon av animalske produkter er noe av det verste for både klima, miljø, naturmangfold og dyrevelferd. Internasjonale miljørapporter fastslår gang på gang at det beste vi kan gjøre for miljøet er å spise vegetarisk».
Orkla har også sitt å si om forandringen i matveien til Nordmenn: Omsetningen i kjøtterstatningsmarkedet har økt med 48 prosent, og det er kjøpt slike produkter for rundt 240 millioner kroner.
Neida, det er ikke mulig å dyrke plantebasert mat over alt i Norge, men det er heller ikke nødvendig med så mye kjøtt som.
Det er veldig mye jord som blir brukt til å fore kjøttproduksjonen, som kunne blitt brukt til plantebasert (NRK). Og igjengroing?
Naturen som tar tilbake hva vi stjal når vi insisterte på seterdrift og rydda vekk naturen.
Så mye som vi ødelegger hvert år, ikke bare ved frislipp i utmarka, men også med flatehogst i hekke- og yngletid, det skulle da bare mangle at vi ikke nå begynner å trekke oss tilbake og tenke litt mer på naturen enn oss selv!
Og det engang uten å nevne rovdyr!
Når du nå har fått visse fakta på bordet, Gjems, hvordan kan du da påstå at beiteressursene er så verdifulle i en verden hvor matproduksjonen er under press?
Andre yrker må omstille seg når kundenes vaner omstiller seg eller markedet forandres, så hvorfor skal da kjøttprodusenter tviholde på sitt og ikke greie å ta steget inn i 2022, og omstille seg, de også?
Er dere sauebønder den eneste yrkesgruppen som ikke klarer å rive dere løs fra 1850?