INNLANDET: Det er helt rimelig at det nå knytter seg stor interesse til hva Arbeiderpartiets gruppe i Innlandet fylkesting bestemmer seg for å gå inn for når fylkesinndelinga i vår region skal avgjøres.
Utfallet ligger i AP’s hender.
Det er derfor litt rart å se hvordan partiet nå argumenterer for at det vil være mest demokratisk riktig å stemme mot det som flertallet i folkeavstemmingen gikk inn for.
I skrivende stund (mandag formiddag) er det klart at et flertall på 14 i Ap’s fylkestingsgruppe går inn for å slutte seg til det mindretallet i folket gikk inn for, mens et mindretall på fem ønsker å følge flertallet og dele opp igjen storfylket.
Resultatet ser vi nå
Flere har vært skeptiske til at spørsmålet om deling av fylket skulle sendes ut på høring – samtidig med folkeavstemmingen.
Resultatet av dette ser vi nå.
AP bruker disse høringsuttalelsene til å gjøre et mindretall om til flertall, ved å vise til en del av disse.
I realiteten er dette å si at fylkeskommunens ansatte, medlemmene i NHO, industrimiljøet i Raufoss, Fagforbundet, Utdanningsforbundet, og alle andre som har avgitt høringsuttalelse har dobbeltstemme.
Jeg vil anta at godt over 90% av fylkeskommunens ansatte er bosatt innenfor fylket, og derigjennom kan avgi sin stemme ved folkeavstemmingen.
Det samme er tilfelle for medlemmene i NHO, Fagforbundet, Utdanningsforbundet osv.
Høringer brukes for å sikre medinnflytelse i saker der aktuelle grupperinger ellers ikke har anledning til å påvirke. Ved en folkeavstemming har ALLE med stemmerett anledning til å la seg høre gjennom å avgi stemme.
Det vises også til at deltakelsen ved folkeavstemmingen var lav.
De fleste synes å mene at en deltakelse på noe over 46% med kort tid til forberedelser og valgkamp var bra, og viser til at valgdeltakelsen ved siste fylkestingsvalg var på 56%.
Det som skjedde nå var at 4-5% – jeg antar at det dreier seg 10 – 15.000 personer – var «fratatt» sin stemmerett ved at avstemmingen var digital og krevde at hver enkelt har en ID-brikke.
Jeg tror nok også at noen av de som har brikke ikke torde å prøve seg på å avgi stemme. For en del av oss er det faktisk en terskel å prøve nye ting på digitale innretninger.
Opp til partidemokratiet
Fylkesordfører Even A. Hagen sa i et intervju da avstemmingsresultatet var klart, at det nå var opp til partidemokratiet å avgjøre.
Demokratiet i AP må det være lov å si er noe spesielt.
Der opereres det med et representantskap som faktisk har myndighet til å bestemme hva ei fylkestingsgruppe skal mene og stemme.
Det er med andre ord et ikke folkevalgt organ som har myndighet over ei folkevalgt gruppering. Representantskapet i Innlandet AP består av utpekte utsendinger fra hver kommune.
I lys av at det var klart oppdelingsflertall i et stort flertall av kommunene i Innlandet, vil det bli spennende å se hva representantskapet i Innlandet Ap vil bestemme at fylkestingsgruppa skal stemme for.
Jeg har et håp om at Ap’s gruppe følger norsk demokratisk praksis, og slutter seg til Per Gunnar Sveens forslag om å oppløse Innlandet fylkeskommune.
Arnfinn Nergård