• Hopp til primær menyen
  • Hopp til hovedinnhold
  • Hopp til bunntekst

Debatt

  • Debattforsiden
  • Signert
Meny
  • Nyheter
  • Kultur
  • Sport
  • HA-bloggen
  • Send inn debattinnlegg
  • Hvordan debattere?
  • Kundesenter
HVA MENER DU? Vil du svare på dette innlegget? Trykk her.
Debatt
3 minutter lesetid

Hvorfor er omkring 15.000 sauer tapt til rovdyr viktigere for matproduksjon enn omkring 85.000 tapte sauer på annet vis?

(Illustrasjonsfoto) FOTO: Fredrik Olastuen
Bjørn Fjellmosveen, Samfunnsbekymret BI-økonom
Publisert: 02 mai, 2022 17:28
Oppdatert: 04 mai, 2022 09:31

ROVDYR: Det spørsmålet mange stiller seg i denne debatten er hvorfor omkring 15.000 sauer tapt til rovdyr er viktigere for matproduksjon og annet enn omkring 85.000 tapte sauer på annet vis?

Jeg så i Østlendingen forleden at tre SVere hadde et debattinnlegg om «Snakk sant om rovdyras betydning for matproduksjonen i Norge».

Artikkelen fortsetter under annonsen

De tre har rett når det vesentlige er at vi sørger for at folk vil være bønder og at vi slutter med nedbygginga av dyrket og dyrkbar mark, men det mangler noen forhold i det nevnte innlegget om å snakke sant fra de tre!

Jeg sendte derfor et lite tilsvarsinnlegg til Østlendingen, men det kom ikke på trykk.

Omkring 100.000 sauer

Sau er ikke noen veldig stor matrett i Norge, og år om annet ligger det flere tusen tonn usolgt sauekjøtt på fryselager – som etter hvert blir eksportert. 

Prisen på sauekjøtt er lav, og gir lite utbytte for bonden. Kjøttforbruket i Norge er det laveste i Norden, og hos oss går det nå mest i svin, storfe, og fjørfe. 

Det er nevnt før, men la meg gjenta: Etter Dyrebeskyttelsen Norge er det omkring 100.000 sauer i året som ikke kommer levende tilbake til eierne etter utmarksbeite.

Med visning til Miljødirektoratets rovbase er det omkring 15.000 sauer som blir tatt av rovdyr, og resten på omkring 85.000 sauer stryker altså med av andre grunner enn rovdyr. 

Bjørn Fjellmosveen, Samfunnsbekymret BI-økonom

Jeg var for noen år sia på safari i Kenya – hvor turistindustrien for å se på natur og dyreliv er ei viktig næring, og der går masaiene rundt med spydet sitt for å passe på dyra sine.

Utvikle det vi har

I Norge må vi utvikle det vi allerede har blant annet i Spekedalen ved at man har samordnet beite og ansatte gjetere, og slik at vi får redusert svinnet uansett årsak av sau på utmarksbeite. 

Det spørsmålet mange stiller seg i denne debatten er hvorfor omkring 15.000 sauer tapt til rovdyr er viktigere for matproduksjon og annet enn omkring 85.000 tapte sauer på annet vis?

Og sjøl om enkeltbønder har opplevd store tap til ulv – hvorfor er de omkring 10 pst av sauene tatt av ulv viktigere enn de øvrige 90 pst tatt av jerv, gaupe, bjørn og ørn? 

Tips: tips@h-a.no
Telefon: 62 51 95 00
Kontakt oss: red@h-a.no

Sjefredaktør: Katrine Strøm
Digitalredaktør: Jan Morten Frengstad
Nyhetsredaktør: Rune Steen Hansen
Debattleder: Trond Svendsen
Fotosjef: Trond Lillebo

  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Kundeservice: Bestill abonnement // Omadressering // HA-kortet // Reklamasjon eller klager
Samtykke // Personvernerklæring // Om informasjonskapsler // Vilkår
Annonsér i HA: Bedrift / Privat
Logg inn på: eAvis // Mitt abonnement

HA Debatt © 2022 · Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media - hamarmedia.no

Personvern og cookies

Hamar Arbeiderblad er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene du ser og bruker.

Vil du endre dine innstillinger for kontakt? Her finner du dine samtykker

Les mer