Et spennende miljø er bygget opp av to hjerneforskere, May Britt og Edvard Moser. Sammen med en amerikansk forsker fikk de Nobelpris i 2014.
Alzheimer vet vi er en sykdom som gir en alvorlig hjerneskade, og som kan starte med redusert stedsans. Når en som er rammet er ute, vet de plutselig ikke hvor de er og finner ikke hjem. Håpet er at en kanskje kan stoppe utviklingen av denne sykdommen ved å forstå hvordan stedsansen virker.
Det som ga ekteparet Moser nobelprisen, var at de ved sin forskning oppdaget hvor hjernens indre GPS ligger.
Det viser seg at tusenvis av nerveceller jobber sammen for å danne stedsansen vår. Det var oppdagelsen av de såkalte gitterceller som kastet lys over hjernes stedsans. Dette er retningsceller som forteller oss (rotter, dyr, mennesker) i hvilken retning vi går, og som også kan gi informasjon om farten vi beveger oss i. De forteller hvor vi til enhver tid befinner oss, og også om det er mørkt omkring oss.
Disse to forskerne fra Vestlandet møttes ved psykologistudier i Oslo på slutten av 1980 tallet. Begge interesserte seg for hjerneforskning. Det var boka «The Brain» som kom ut i 1979, som økte interessen hos det unge kjæresteparet og gjorde at de søkte mer utdanning og etterhvert tok sin doktorgrad.
De giftet seg i 2013 og sammen flyttet de til NTNU i Trondheim, hvor de fikk jobb og bygget opp forskermiljøet i laboratoriet på Senter for hukommelsesbiologi. Nå har de skilt lag og har hver sin nye kjæreste, men arbeider fortsatt sammen.
May Britt født i 1963, tok doktorgrad i nevro-vitenskap i 1995 og er professor ved NTNU (Norges Naturvitenskapelige Universitet). Edvard arbeider som professor på det samme universitetet.
Begge er rystet over den dårlige satsningen på grunnforskning i Norge, og spesielt de dramatiske kuttene som høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) nå har varslet.
Vi må beundre begge de to forskerne for hva de har utrettet, og håper det med tid og stunder kan komme hjelp for pasienter med diagnosen Alzheimer og andre sykdommer i hjernen.