HAMARSKOLEN: Allerede i mandatet for dagens skoleutredning legges det stor vekt på hva som kan gjøres for å effektivisere dagens skoledrift og spare penger.
Da kommer en raskt til den konklusjon at færre skoler – konkret legge ned noen skoler – gir økonomiske innsparinger og bedre utnyttelse av ressursene. Ingen overraskende konklusjon.
Flere tidligere utredninger har allikevel konkludert med at skolestrukturen bør opprettholdes. Spørsmålet er også i dag om det er ønskelig å endre for mye på dagens skolestruktur?
For jeg tror at felles mål for alle er at den høye faglige kvalitet skal opprettholdes.
Nybygg eller restaurering?
I den pågående debatt i HA har det fra flere blitt vist til de økonomiske beregninger som Atle Berg/Tore Kjendlie har presentert. Jeg synes beregningene er interessante, og de bør tillegges betydelig vekt i den videre politiske diskusjon.
I nevnte beregninger er fokus i stor grad rettet mot hva som kan og bør gjøres rent bygningsmessig ved den enkelte skole.
Spørsmålet stilles om det på sikt skal satses på nybygg eller betydelig restaurering av de enkelte skoler. Dette blir selvsagt en grundig vurdering som kommunen må gjøre etter at det er bestemt hvilke skoler som skal opprettholdes.
Det er mange faktorer som må vurderes når skolestruktur skal bestemmes. Selvsagt må økonomi telle tungt, men jeg synes andre faktorer som f.eks. utbyggingsområder og befolkningsutvikling i kommunen er ganske avgjørende for framtidige skolevalg.
Meningsløst forslag
I flere alternativ foreslås at Storhamar skole skal nedlegges, og elevene overføres til Prestrud og Greveløkka. Med dagens kapasitet er dette så vidt mulig.
Men med de planlagte og pågående utbygginger i nærområdene rundt disse skolene, synes forslaget for meg å være meningsløst.
Jeg skjønner at skolegrenser kan justeres over tid med den uro dette skaper for alle barneforeldre, men tilrettelagte utbyggingsområder må tillegges stor vekt ved valg av skoler framover.
Litt av samme problemstilling – i tillegg til mer problematisk skolevei pga trafikk – har vi også rundt Solvang og Rollsløkka. Kortest og mest mulig sikker skolevei er utrolig viktig. Dessuten hvor skal en evt framtidig erstatningsskole på Børstad bygges? Kanskje på dyrket mark på Tommelstad eller Børstad?
Øst for E6 i Vang er det også store utfordringer. Noe må gjøres på Ingeberg – både p.g.a kapasitet, bygningsmessig standard, uteplass og ikke minst planlagt utbygging i området.
Det samme gjelder Ridabu med utfordringer til det bygningsmessige og ikke minst lekeplassområder rundt skolen. En ny skole på Ener kan jo være et godt alternativ, men dette må jo sees i sammenheng med Lovisenberg som er i bra stand, og har godt med plass til videre utbygging
Hovedkonklusjonen min er at dagens struktur er ganske bra.
Ludvig Bjerke-Narud, Styremedlem i Hamar SP
Ut fra befolkningsutviklingen og utbyggingen i de ulike deler av kommunen, skal en være forsiktig med å nedlegge noen av dagens skoler. I alle tilfeller er det viktig at kvaliteten i dagens Hamar-skoler opprettholdes og om mulig forbedres ytterligere.