Ikea opplyser til Nettavisen at de jobber med å se på hva som må stenges og hva som kan fortsatt kan være åpent dersom det blir streik.

Meklingen begynte fredag formiddag og det er ventet knallharde forhandlinger. LO har på forhånd vedtatt et lønnskrav som gir medlemmene økt kjøpekraft. Det betyr at lønnsøkningen må være høyere enn den forventede prisstigningen på 4,9 prosent.

Skulle LO få gjennomslag for det vil årets oppgjør være historisk høyt.

LO-forbundet Handel og Kontor har mange medlemmer hos Ikea, og i streikeuttaket er disse Ikea-virksomhetene tatt ut:

  • Ikea AS Varehus Furuset OSLO
  • Ikea AS Varehus Slependen BILLINGSTAD
  • Ikea AS Kundesenter Norge BILLINGSTAD
  • Ikea AS Planning Studio Oslo OSLO

– Det provoserer

Da Nettavisen var i kontakt med HK-sjef Christopher Beckham, torsdag, var han klar på at kundene definitivt vil merke det om det blir streik.

– HK Norge har store og sterke klubber i Ikea, så det kan godt hende at Ikea vil måtte stenge varehusene på Furuset, Slependen og hele sitt kundesenter, sier forbundsleder Christopher Beckham til Nettavisen.

Han sier streikeviljen er stor.

– Mange av våre medlemmer har opplevd reallønnsnedgang i flere år, mens de på toppen drar ifra. Det provoserer, og gjør at mange av våre medlemmer er mer kampvillige enn på lenge, sier Beckham til Nettavisen.

Han legger til:

– Det er bedriften selv som avgjør hvorvidt de skal holde åpent, eller om de må stenge. Men det er ingen tvil om at du vil merke en streik her.

Stor streikevilje

Årets oppgjør er et såkalt mellomoppgjør. Det betyr at man kun diskuterer lønn og ikke andre rettigheter, slik man forhandler om i hovedoppgjør.

Det har aldri tidligere vært streik i mellomoppgjør, men denne gangen er det flere som mener sjansen for streik er til stede. Årsaken er det rekordhøye lønnskravet på fem prosent.

– Hvor realistisk er det med streik gitt at man ikke har streiket ved mellomoppgjør tidligere?

– Det er ikke vanlig med streik i mellomoppgjør, fordi det forhandles kun om penger. Det er ofte er enklere å bli enige om kronetillegg, når vi ikke samtidig skal forhandle om hele tariffavtalen, sier Beckham.

– Men forskjellen fra mange andre oppgjør er at vi denne gang må ha et skikkelig tillegg for at våre medlemmer ikke skal miste kjøpekraft, sier han.

– Hvor stor er streikefaren?

– Jeg skal ikke spekulere i utfallet av meklingen. Når det er sagt, så er det stor streikevilje i år, sier Beckham i Handel og Kontor.

Ikea: – Ser på hva som må stenges

Hos Ikea forbereder man seg på en mulig streik.

– Vårt fokus er å ivareta kundene og medarbeiderne våre på en god måte ved en eventuell streik. Vi har tillit til at NHO og LO kommer fram til en god løsning, sier HR-sjef i Ikea Norge, Hilde Christensen, til Nettavisen.

– Med streikeuttaket som er gjort, hvor alvorlig vil det være med streik for Ikea?

– Vi jobber nå med å se på hvordan en potensiell streik vil påvirke kundene, medarbeiderne og driften vår. Vårt fokus er å ivareta kundene og medarbeiderne på en god måte, sier Christensen.

– Hvordan vil kundene merke det dersom det blir streik?

– Det viktigste for oss er gode kundeopplevelser, og at det er trygt for alle å være på Ikea. Vi jobber med å se på hva vi kan opprettholde av vanlig drift og hva som eventuelt må stenges ned. Det er litt tidlig å si, sier Christensen hos Ikea.