(Nettavisen): Fire uker før påskeferien er butikkhyllene fulle av godteri til påskekosen, men prisene er ikke fullt så hyggelige.

For ett Nidar marspianegg koster det 25,90 kroner, mens for tre Kolibristenger i marsipan fra Nidar må man ut med 49,90 kroner på Kiwi, 54,90 kroner på Rema 1000 og 63,90 kroner hos Oda.

– Det er fortvilende. Med slike priser blir godteri nærmest en luksusvare, sier Tobias Aksdal til Nettavisen.

Han har særlig bitt seg merke i prisøkningen av én påskefavoritt.

– Jeg elsker påskeeggene med fyll fra Freia, og husker at de kostet 40 kroner for bare noen år siden, forteller Aksdal.

I dag koster påskeeggene fra Freia 59,90 kroner i butikk. På Nille koster de 59,90 kroner på kampanje, og 74,90 kroner til vanlig.

Syvdoblet økning i pris

I fjor sammenlignet Nettavisen prisene på en rekke påskevarer fra Kiwi, Rema og Oda med året i forveien.

Fjorårets test ble utført etter et prisras i butikkene, men i år sammenligner vi prisene før kampanjetiden.

Prisen på «Nidar marsipanpølser, 5 stykker» ligger nå på 35,90 kroner på Kiwi og Rema 1000, og 42,90 kroner hos Oda. Det er mer enn syv ganger så dyrt som i fjor, da prisen lå på 5,30 kroner før påskeferien, riktignok som følge av priskrig.

I 2022 kostet marsipanpølsene 19,40 kroner.

Ikke nok for mor, far og barn

– Det er litt absurd, sier Aksdal og peker på prisen på en pakke med tre marsipanstenger fra Nidar.

Den koster 54,90 kroner.

– En liten pakke med sjokolade som dette er ikke nok for en barnefamilie. Det er bare tre marsipanstenger i en pakke, og for at det skal bli nok til alle må man jo kjøpe mange. Plutselig er man oppe i 200 kroner, påpeker han.

Selv tenker Aksdal å vente med påskehandlingen til ferien nærmer seg.

– Disse prisene er jo rene narrespillet. I år skal jeg vente med å kjøpe godteri til nærmere påsken eller til uken etter. Jeg har ikke noe imot å vente til restsalget for prisen sin skyld, forteller han.

– De høye prisene påvirker absolutt valgene jeg tar i butikk. Man merker det på økonomien at prisene har gått opp, og jeg føler jeg er i sparemodus for tiden, legger han til.

– Gunstig å vente på salg

– Akkurat nå er det ikke samme insentiv til å ha lave lokkepriser i butikk, for folk storhandler ikke til påske før helt opp mot ferien.

Det sier Christian Anton Smedshaug, daglig leder i Agri Analyse, til Nettavisen.

Han mener det kan lønne seg å vente noen uker med å kjøpe inn påskegodtet.

– Nå som det er så høye priser i utgangspunktet, vil verdien av et salg være høyere. På kort sikt kan det være gunstig å vente på salg i butikkene, påpeker han.

Smedshaug tror imidlertid ikke at man kan forvente like lave salgspriser som i fjor.

– Mulighetene for at vi når så lave priser som før er redusert. Trolig vil bunnene bli høyere enn tidligere på grunn av høyere råvarepriser og valutaeffekter. Kronen er på et lavere nivå nå enn for noen år siden, forklarer han.

Historisk høye råvarepriser

Det er særlig én påskefavoritt som kan bli påvirket av prisveksten, nemlig sjokoladen.

– Vi har historisk høye kakaopriser nå. Vi prater minst en dobling av prisen. Vi har også sett en kraftig vekst i sukkerprisene det siste året, som ikke har falt tilbake. Kostnadsveksten har vært betydelig, forklarer Smedshaug.

At produksjonskostnadene i verden har økt, kan påvirke påskeprisene her til lands.

– Det ligger an til høyere priser på sukkervarer fremover, grunnet dårlige avlinger av kakao i Vest-Afrika, sier Smedshaug.

– At de høye sukker- og kakaoprisene påvirker årets produksjon av godteri, er høyst trolig, legger han til.

Dette svarer Rema 1000

Rema 1000 bekrefter til Nettavisen at de kuttet prisene på relevante påskevarer i fjor.

– Det resulterte i svært lave priser på enkelte varer i fjor, som det nå blir sammenlignet med her, sier Line Aarnes, kategori- og innkjøpsdirektør i Rema.

Hun ønsker ikke å si noe om fremtidige priser.

– Det ville vært brudd på konkurranseloven, men kundene skal være trygge på at det er hos Rema 1000 de får den laveste sluttsummen på kassalappen. Det gjelder både i hverdager og rundt høytider, fastslår Aarnes.