(Nettavisen): Ekspertene varsler at Norges Bank slår til med en renteheving torsdag. Boliglånsrenten vil øke som følge.

En mulighet mange nordmenn har sett til det siste året er avdragsfrihet.

Det betyr at du ikke betaler avdrag på lånet, men kun rentene. Det kan kutte i månedlige utgifter med flere tusenlapper.

– Det er viktig å huske på at du ikke bør be om avdragsfrihet for å opprettholde et høyt forbruk eller den økonomiske fleksibiliteten, sier forbrukerøkonom Thea Olsen i Danske Bank til Nettavisen.

– Avdragsfrihet bør ikke være en hvilepute, legger økonomen til.

– Blir totalt sett dyrere

Luksusvaner, ferier og konsertopplevelser bør kuttes i før du ber banken om hjelp.

– Ved å ta avdragsfrihet blir lånet totalt sett dyrere. Du får mindre egenkapital i selve boligen den dagen du eksempelvis skal oppgradere leiligheten eller kjøpe en dyrere bolig, sier Olsen.

Olsen anbefaler nordmenn å ha et sunt forhold til avdragsfrihet.

– Når du har muligheten til å betale ned, bør du det. Det er en forutsetning for å få lån, at du faktisk klarer å betjene det.

– Kan gis unntak

Men ordningen er forbeholdt kunder som har lav belåningsgrad. Boliglånet skal være innenfor 60 prosent av boligens verdi.

Men bankene har mulighet til å gjøre unntak.

– Det kan gis unntak, for eksempel hvis man er sykmeldt i en lengre periode eller det har skjedd en endring i livssituasjonen som gjør at det er økonomisk vanskelig, sier Olsen.

– Færre kunder tar kontakt

Til tross for at det har vært hyppige rentehevinger det siste året, har Danske Bank faktisk sett en liten nedgang i søknader om avdragsfrihet den siste tiden.

– I Danske Bank ser vi en marginal endring i pågang fra kunder som ønsker å justere løpetid eller avdragsfrihet. Færre kunder tar kontakt med Danske Bank i dag enn de gjorde for ett år siden når det gjelder avdragsfrihet, sier Marthine Bodd Five, leder for personmarkedet i Danske Bank, til Nettavisen.

– Hvor lenge er det vanlig å ha avdragsfrihet?

– Det er ingen fasit på dette. Her er det store individuelle forskjeller. Det som er mest vanlig er fra 1–5 år, men Danske Bank bevilger ikke avdragsfrihet i mer enn 10 år av gangen, sier Five.

– Justerer forbruket sitt til en ny virkelighet

SR-Bank opplever en økning på 20 prosent i søknader om avdragsfrihet hvis man ser på de siste to-tre månedene. Banken understreker at man kommer fra lave nivåer i pandemien.

– Utviklingen nå er tilbake til et mer normalt nivå, som vi så i perioden før pandemien. Det forventes at noen flere kunder vil ha behov for rådgivning utover høsten ettersom rentehevingene vil få full effekt. De fleste ser ut til å justere forbruket sitt til ny virkelighet, sier produktsjef for boliglån, Andreas Thorsdalen Tveit i SpareBank 1 SR-Bank.

Banken tror mange av kundene deres tåler dagens rentenivå.

– Flere vil selvsagt kunne låne mindre nå enn før, fordi vi tar hensyn til økte rentekostnader når vi beregner hvor mye kunden har betalingsevne til i lånesøknaden, sier Mari Løvås, Senior kommunikasjonsrådgiver i SpareBank 1 SR-Bank, til Nettavisen.