Tidligere har slike aktører stort sett holdt til på Sør- og Østlandet, men i år har det spredt seg til resten av Sør-Norge, samt Trøndelag.

«Økokrim advarer mot kriminelle håndverkere og oppfordrer til å sjekke opp virksomheten grundig før du takker ja til et rimelig tilbud.», skriver de i en pressemelding.

– Dette er aktører i byggebransjen som reiser rundt og tilbyr vedlikehold av boliger, som utvendig vask og håndverkertjenester på tak og fasade i tillegg til steinlegging, sier assisterende sjef i Økokrim, Inge Svae-Grotli.

Ifølge Økokrim oppsøker aktørene private boliger og tilbyr gratis befaring. De kan også svare på annonserte oppdrag via nettsidene Finn, Anbudstorget eller Mittanbud.

«Videre påpeker de skader eller mangler og tilbyr utbedring til lav pris, og den innledende kontakten beskrives gjerne som hyggelig og tillitsvekkende. Aktørene krever ofte forhåndsbetaling», skriver Økokrim.

Etter at arbeidet er i gang påpeker aktørene ofte større utbedringsbehov, noe som øker oppdragets pris og omfang.

– De påståtte håndverkerne lover arbeid fra godkjent firma og har gjerne gode referanser. De kan virke troverdige, men oppsøker derimot arbeid med formål om å bedra sine kunder. Mitt råd er derfor å sjekke firmaene nøye, og være forsiktig med å takke ja til et tilbud dersom du blir oppsøkt, sier Svae-Grotli.

Råd fra Økokrim

Sjekk og ta kopi av legitimasjon.

Sjekk opp hvem som representerer foretakene.

Håndverkere som har som formål å bedra sine kunder kan utgi seg for å være en annen eller gi inntrykk av å være en annen enn det som står på legitimasjonen. Sjekk derfor hvem som representerer foretaket.

Sjekk opp flere registre

Foretakene er ofte nyetablerte. Derfor bør du også sjekke opp ulike registre. Ofte er disse useriøse selskapene registrert i mva-registeret. Det er derfor ikke tilstrekkelig å kun sjekke om foretaket er mva-registrert. Du kan søke opp foretaket på:

  • konkursregisteret
  • enhetsregisteret
  • foretaksregisteret
  • mva-registeret

Be om en skatteattest og sjekk opp økonomien på for eksempel proff.no. Et kriminelt foretak har ofte ingen registrerte ansatte.

Krever selgeren betaling på dagen eller ønsker betaling kontakt

Et annet varselflagg som bør lyse rødt er om selger krever betaling av faktura på dagen, forhåndsbetaling, straksbetaling eller ønsker betaling i kontanter.

Du kan også be om fagkompetansebevis av arbeiderne. Jo flere fagkompetanser innenfor håndverksfaget, jo større sannsynlighet er det for at du snakker med en seriøs aktør.

Be om å se HMS-kort og legitimasjon på arbeiderne. HMS-kortet skal beskrive korrekt person og foretak og kortet skal ikke være utløpt.

Husk alltid å ta vare på dokumentasjon og skriv kontrakt når du bestiller eller takker ja til håndverkstjenester.