(Nettavisen): Ser du fram til halv skatt i desember?

Den årlige ordningen med at skatten på lønna halveres i desember har ifølge Skattebetalerforeningen vart i over 70 år. Mange får nå skatten redusert i november i stedet.

– Dette er en form for tvungen sparing fra myndighetenes side, men som feriepengene ser vi at denne ordningen har høy aksept i befolkningen. Enkelte ville nok kunnet fått større utbytte av å spare selv, men for den store majoriteten er dette kjærkomment bidrag i førjulstiden, sier fagsjef Rolf Lothe i Skattebetalerforeningen.

Oppfordrer til sjekk

I 2022 har veldig mange skattebetalere justert skattekortet sitt. Og det med rette, mener Lothe:

– Skatteetaten hadde for inneværende inntektsår justert rentefradraget høyere enn tidligere, det innebærer at flere kan ha betalt inn for lite i skatt.

Dersom målet for neste år er å bli trukket riktig skatt, ender man da opp med både restskatt og høyere skattetrekk hver eneste måned.

Det er derfor smart å sjekke tallene i skattekortet opp mot hva du har betalt i gjeldsrenter så langt i år.

– I forkant av utbetalingen hvor det er lagt opp til halv skatt, kan det lønne seg å kontrollere tallene i skattekortet og sammenligne disse med faktiske rentekostnader så langt i år, sier Lothe.

Da unngår du en smell

– Jeg ville ikke i utgangspunktet endret skattekortet hvis målet er å få mer å rutte med nå, poengterer Lothe.

Men dersom skattekortet nå justeres for å skape større rom i økonomien, ender det fort med restskatt. advarer han.

Lothe understreker at det er skattebetalerne selv som har ansvar for å kontrollere at alle grunnlagstall er riktig.

Med to lønnsutbetalinger igjen i året er det lite å gå på hva gjelder for mye eller for lite innbetalt skatt.

– Dersom du ligger an til ikke å ha betalt inn nok i skatt, kan det være lurt å be arbeidsgiver om ordinært skattetrekk ut året. På denne måten unngår du en større skatteregning neste år, sier Lothe.

– Du kan også få en raus lønn

Det er all grunn til å sjekke at fradraget for gjeldsrenter er så riktig som mulig, synes også forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand i Storebrand Bank:

– Men jeg tror nok mange vil se at de har betalt mer enn de skal også, så da er det greit få skattet så riktig som mulig de siste månedene i året. Er du heldig, skal du jo da betale mindre skatt enn tidligere i år.

Hvis du logger inn på Skatteetaten, må du da sjekke skattekortet -der ligger gjeldsrenter som en egen post.

For at det skal bli riktigst mulig, må du da sjekke hvor mye gjeldsrenter som er oppgitt. Sammenlign dette med hvor mye du faktisk har betalt og skal betale i gjeldsrenter i løpet av hele året.

– Synes du dette er vanskelig, hjelper banken deg gjerne med å finne ut av det, sier Tvetenstrand.

Har du skattet for lite, kan du be om fullt skattefratrekk i november og/eller desember. Har du skattet for mye, vil du skatte mindre på de siste lønnsutbetalingene.

Det er ikke vanskelig å få hjelp av Skatteetaten, påpeker Tvetenstrand, og endringen vil synes allerede på neste lønn, om det går et par dager i mellom.

– Det er alltid riktig å ta en avsjekk. Det er kjedelig å få en unødvendig baksmell, for det blir stramt neste år også, sier forbrukerøkonomen.