(Nationen): I Polen har flere katter dødd etter å ha blitt smittet av fugleinfluensa. Det hele har ført til at myndighetene oppfordrer katteeiere til å holde kattene innendørs, forhindre kontakt med andre dyr og bare mate dem med fôr fra kjente kilder.

Hundeeiere blir også anbefalt å holde hunden i bånd for å unngå spredning av sykdommen.

– Vi anbefaler å unngå at katter og hunder blir eksponert for døde og syke dyr, skriver EU-myndigheten i sin vurdering.

Også den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet har sendt ut råd til folk om å holde kattene sine innendørs der det er stor spredning av fugleinfluensa.

I Norge er det små sjanser for at familiedyr blir smittet, men du bør likevel være obs.

– Med dagens situasjon i Norge er det generelt lite sannsynlig at katter eller andre familiedyr skal smittes med fugleinfluensa. Unntaket vil være dersom man bor ved sjøfuglkolonier der det pågår utbrudd av fugleinfluensa, og familiedyrene har tilgang til fugleunger, syke fugler og kadavre derfra, sier Hannah Joan Jørgensen, forsker og veterinær, og Bjørnar Ytrehus ved seksjonen husdyr, vilt og velferd ved Veterinærinstituttet.

De mener man i en slik situasjon bør holde kattene inne.

Hyppigst hos ender

Fugleinfluensa er en infeksjonssykdom som er særlig utbredt hos vadefugler. Viruset er som regel lite smittsomt for mennesker.

Fugleinfluensa forårsakes av et influensa A-virus som er beslektet med viruset som medfører sykdom hos mennesker. Dette viruset er utbredt hos vadefugler, hyppigst hos ender, men det fører sjelden til sykdom. Dersom viruset derimot kommer inn i en hønsebesetning som mangler immunitet, kan sykdom spres raskt og hele besetninger kan dø i løpet av få dager. Dette omtales som hønsepest, ifølge Norsk Helseinformatikk.

Ulike varianter av fugleinfluensavirus fører til sykdom av forskjellig alvorlighetsgrad.

Av norske dyr er det rev og sel som har størst sjanse for å bli smittet. Likevel bør du være obs.

– Mattilsynet og Veterinærinstituttet anbefaler også generelt at familiedyr som hunder og katter holdes borte fra døde og syke fugler, da disse kan inneholde flere ulike smittestoffer som kan gi sykdom.

Smitter sjelden mennesker

Smitte til mennesker er sjelden, men det har vært mye oppmerksomhet omkring små utbrudd i Kina og Thailand, og flere andre asiatiske land hvor mennesker er smittet fra syke dyr.

I 2013 forårsaket fugleinfluensa av typen A (H7N9) sykdom hos mer enn 130 mennesker i Kina og Taiwan, av disse døde 22 av sykdommen.

Hvis du har mistanke om sykdommen på dyr, eller den er påvist, skal du melde fra til Mattilsynet umiddelbart.