(Nettavisen): Snøen daler ned på Østlandet, og de første kuldegradene har for lengst inntatt landet. Mange velger nå å ta i bruk peisen for å varme opp boligen.

Å fyre i ovner gir rask oppvarming. En moderne, større peisovn kan avgi effekt tilsvarende 10.000 watt. I løpet av en time blir dette altså 10 kilowattimer (kWh). Til sammenligning må en panelovn med 1000 watt effekt være påskrudd i 10 timer for avgi samme mengde energi.

Det forklarer Øyvind Stranna Larsen, mediekontakt i bransjeorganisasjonen Norsk Ved Forum for vedprodusenter, til Nettavisen.

Spar penger og miljøet

Men ikke alle vet hvordan man skal fyre. Feil vedfyring får faktisk både økonomiske og miljømessige konsekvenser. Mange fyrer opp feil fra starten. Det er i opptenningsfasen feilen skjer.

Riktig vedfyring gjør nemlig at du bruker mindre ved, oppnår høyere varmeproduksjon og får mindre utslipp av partikler.

– Du skal fyre opp fra toppen, men fremdeles er det nok noen som bruker den gamle metoden som jeg også ble lært opp til da jeg var ungdom, sier Stranna Larsen og forklarer:

– Fyrer du nedenfra opp, stiger varmen opp i de grovere vedkubbene, som da utvikler gass. Gassene går rett i pipa og forurenser. Fyrer du riktig, med opptenning fra toppen og de litt grøvre kubbene i bunnen, utnytter du denne gassen som da antennes og avgir varme.

Når peisen eller ovnen oppnår riktig temperatur, brennes farlige forurensende stoffer og gasser opp i brennkammeret, i stedet for at de slippes ut gjennom pipa. Det er dette som kalles rentbrenning.

Se etter de blå flammene

Rentbrenningen skjer etter ca. 20 minutter – når det er høy temperatur i brennkammeret. Målet i opptenningsfasen er høyest mulig temperatur. Men hvordan vet man det?

Trikset er å se etter fargen på flammene. Gule og røde flammer betyr lavere temperatur. Blå flammer indikerer høy varme og forbrenning av gassene i ovnen, som igjen betyr mindre utslipp av svevestøv.

I det første ilegget bør du ha noen kubber med ved nederst, deretter må du fylle opp lagvis med opptenningsved som du legger lagvis i kryss eller på langs. Dytt en opptenningspose eller tennull på toppen. Husk at lufteventil og spjeld må være åpent.

I opptenningsfasen kan det lønne seg å ha vinduet litt på gløtt i rommet du fyrer i, men i de fleste boliger og hytter er ikke det nødvendig.

– Brennkammeret skal ikke fylles opp til mer enn ca. tredjedel med ved, ikke fyll i for mye. Opptenningsfasen trenger et romslig luftvolum i brennkammeret for god sirkulasjon, sier vedeksperten.

– Brennkammeret skal fylles opp til én tredjedel, ikke fyll i for mye, sier vedeksperten.

Han mener det ikke er så mange andre fallgruver når det gjelder opptenning, men moderne ovner har større dører enn de gamle.

– Under opptenning bør du derfor være varsom når du åpner døren til peisen ovnen for å unngå røykutslipp i rommet, sier han.

Usikker på hvordan du fyrer opp? Under får du en guide.

Slik brenner du riktig i peisen

  1. Sørg at spjelet eller luftenventilen på ovnen er åpent.
  2. Legg i et par grove kubber nederst, fyll opp med opptenningsved. Legg inn tre til fire opptenningsposer/eller tennull. Gjerne et par nederst og resten øverst.
  3. Tenn på øverst, og la bålet brenne seg nedover.
  4. Ha gjerne oppe et vindu, for bedre trekk. Peisdøren kan godt stå åpen.
  5. Når bålet har brent helt ned, og du sitter igjen med glør, kan du legge på én og én vedkubbe.
  6. Nå kan du justere ned spjelet - jo mer luft jo raskere brenner det. For å spare ved kan du skru ned lufteventilen eller spjelet.

– Noen useriøse vedprodusenter

Det er ikke helt enkelt å orientere seg i hvor veden er best og billigst. Ved får du kjøpt i vanlige vedutsalg, i butikker, men stadig flere vedprodusenter velger å tilby ved på nettet.

De fleste tilbyderne selger ved i literssekker. Men, å la seg lure av prisen per liter kan være dårlig butikk. Stranna Larsen advarer forbrukerne.

– I år med ekstra stor etterspørsel kommer det en del noen useriøse produsenter inn i markedet. Måler er å tjene kortsiktige penger. De er ofte ute av markedet igjen når det blir litt mindre etterspørsel noen år senere, sier han.

– Be om å få oppgitt prisen per kilowattime

I en årrekke har Stranna Larsen jobbet for at alle vedsekker skal selges etter hvor mye energi de gir.

– Jeg vil absolutt anbefale at man ber om å få opplyst pris per kilowattime på veden. Det kan høres litt fremmed ut når det er snakk om ved, men alle har et forhold til energiprising på strøm.

– Det er egentlig ikke noe forskjell på ved og energi. Her kan du sammenligne direkte, sier han.

I praksis betyr det at produsenten skal oppgi hvor mange kilowatt vedsekken gir. Både tresort og stabling er avgjørende. En manuelt stablet storsekk vil for eksempel romme mer enn én som ikke er stablet. Bjørk har ca. 24 prosent mer brennverdi enn gran.

– Det er svært vanskelig å skille de ulike prisene fra tilbyderne fra hverandre hvis ikke energiprisen er oppgitt (kWh). Dette gjelder spesielt hvis man skal vurdere upakkede storsekker kontra pakkede storsekker der det kun oppgis sekkepris.

Oppgir ikke vedprodusenten pris per kWh, er oppfordringen klar:

– Det er helt umulig å skille de ulike prisene fra tilbyderne fra hverandre hvis ikke energieffekten oppgis (kWh).

Oppgir ikke vedprodusenten informasjonen er oppfordringen klar:

– Hvis jeg hadde ringt en vedprodusent som ikke hadde kunnet oppgi kilowattimeprisen, hadde jeg sagt takk for samtalen og lagt på med en gang. Da er man useriøs, sier han.

Veden bør i tillegg ikke inneholde mer enn 20 prosent fuktighet.

Slik regner du ut energien i ved

For å regne ut energiprisen på veden gjør man følgende regnestykke , men dette skal det ikke være nødvendig at forbrukerne gjør:

1 kg ved med 20 % fuktighet inneholder totalt 4,32 kWh. Dette gjelder uansett treslag. Brennverdien fra treslag til treslag varierer kun per volumenhet, ikke med vekt.

Fyres 1 kg ved i et ildsted som utnytter vedenergien med 75 %, får du 3,24 kWh i form av varme. Ildsteder solgt 1998-2016 utnytter 75 %. Etter 2016 ligger utnyttelsen på 80 %.

En 1000 liters upakket storsekk med bjørk har typisk vekt 300 kg ifølge informativt tillegg i Norsk Standard 4414 Ved til brensel. Den inneholder altså ved med 20 % fuktighet: 4,32 kWhx300=1296 kWh.

Fyrt opp i en ovn som utnytter energien med 75 % gir dette i form av varme: 1296x0,75=972 kWh. Dette tilsvarer varmemengden fra en panelovn på 1000 watt som står kontinuerlig påslått i 972 timer, altså ca. 1 måned og 10 døgn. (40,5 døgn)

Hvis eksempelvis denne 1000 liters bjørkesekken koster kr 1513 gir dette følgende energipris: Kr 1513/972=Kr 1,56 per kWh.

Kilde: Øyvind Stranna Larsen, mediekontakt i bransjeorganisasjonen Norsk Ved Forum for vedprodusenter, til Nettavisen.