(Nettavisen): Det er slett ikke uvanlig at menn bruker både hjerte- og impotensproblemer, selv om risikoen ved å kombinere de to lenge har vært kjent.

Nå viser en ny svensk studie at det er god grunn til bekymring.

– Denne studien viser tydelig at det faktisk er farlig, sier Jan Nilsson, professor i kardiologi og medisinsk talsperson for Hjerte-Lungefondet, til Expressen.

Sammenlignes med overdose

Medisinene det er snakk om er samspillet mellom nitrater, og potensforsterkende midler som Viagra. Nitrater brukes for å motvirke angina pectoris, som kan minne om hjerteinfarkt.

Studien ble publisert i Journal of the American College of Cardiology.

Nilsson trekker frem at alle medisiner øker risikoen for bivirkninger jo høyere dose man tar .

– Det er det som skjer i denne saken, hvor to stoffer som gjør nesten det samme forsterker hverandre. Det kan sammenlignes med å ta en overdose medisin, sier han til avisen.

Studien ble utført ved Karolinska Institutet og viste at kombinasjonen i stor grad øker risikoen for å få hjerteinfarkt, hjertesvikt og død.

Verre enn først antatt

Ifølge studien gir kombinasjonen av medisinen 70 prosent økt risiko for hjerteinfarkt eller hjertesvikt. I tillegg øker risikoen 39 prosent for død blant pasienter som kombinerer medisinene.

– Det er konkrete risikoer og en større fare enn tidligere antatt. Det er den første studien som viser dette virkelig tydelig, sier Nilsson.

Eksperter ved Karolinska insitutet i Sverige, sier at begge pillene reduserer blodtrykket, noe som kan før til et farlig lavt nivå når de brukes sammen.

– Det er en økende etterspørsel etter legemidler mot impotens blant hjertesyke menn, sier Ylva Trolle Lagerros, som står bak studien, ifølge ABC nyheter.