(Nettavisen): Én av ti boligeiere, tilsvarende 400.000 nordmenn, sier at de planlegger å pusse opp enten bad, elektrisk anlegg, maling, tapetsering, påbygg eller ombygg svart. Det hevder selskapet Boligmappa, som er bekymret over utviklingen.

– Det er som å tisse i buksa, for det kan bli dyrt når boligen skal selges. Nå setter takstmannen krav til dokumentasjon på at alt av arbeid er gjort av kvalifiserte arbeidere, sier Eirik Vigeland, kommunikasjonsrådgiver for Boligmappa, til Nettavisen.

De er først og fremst et selskap som løser problemer knyttet til dokumentasjon på bygg og boliger.

– Andelen som pusser opp svart har heldigvis minket jevnt og trutt, men nå ser vi at det stagnerer. Vi er bekymret for om en tynnere lommebok frister flere til å ta snarveier, sier Vigeland.

Nå tar de, sammen med Mittanbud, grep for å bremse utviklingen.

– Vi gjør det enklere med digital sporbarhet på transaksjonene, sier han.

Økt krav for dokumentasjon

Vigeland forteller at de samarbeider med en rekke aktører, som Skatteetaten, Forbrukerrådet og Huseierne.

– Det å velge svart arbeid har blitt veldig dyrt. I «gamledager» hadde det ikke så mye å si, da handlet det mest om farge og parkett når takstmannen sjekket leiligheten, men nå handler det mye mer om det som er bak veggen, sier Vigeland.

Det vil altså si at kravet for dokumentasjon er høyere, noe som luker bort svart arbeid.

Det er så mange som 1,1 million nordmenn som har pusset opp svart de siste fem årene, eller planlegger å pusse opp svart. Det viser en undersøkelse fra Boligmappa, som er gjennomført via YouGov.

Omfattende endringer i den såkalte avhendingsloven, som regulerer kjøp og salg av brukte boliger, gjør udokumentert arbeid til risikosport for boligeiere.

– Uten dokumentasjon på for eksempel et nytt bad, kan takstmannen sette verdien til null. Det er jo surt om man har brukt flere hundre tusen på å renovere det. Og skulle det bli en forsikringssak, har man lite å fare med, advarer Vigeland.

Forbrukerrådet advarer

Forbrukerrådet har ingen ferske tall på trenden om svart arbeid, men også de påpeker de store konsekvensene det kan få for kunden.

– Vi er opptatt av at forbrukere skal ta ansvar, men ikke ansvaret. Vi er redd for at ansvaret blir dyttet over på forbrukeren, når det egentlig er de profesjonelle som har det, sier Olav Kasland, som er fagdirektør innen bolig i Forbrukerrådet.

– Hva mener dere med at de profesjonelle har ansvaret?

– Det finnes et utall skatte -og avgiftsregler, og her kan forbrukere gå seg vill. De som skal ha kunnskap om disse reglene er de profesjonelle aktørene.

Anslår tap på én milliard

Selv om det er vanskelig å fastslå tall, kan det trolig bety at rundt én milliard kroner ryker til fordel for svart arbeid for Mittanbud, ifølge dem selv.

– Vi har sett at elektrikere og rørleggere har vært flinke lenge, og nå håper vi flere håndverkere følger i samme spor. Samtidig trenger vi at flere forbrukere etterspør digital dokumentasjon på arbeid de får utført, sier Torstein Vinje Berget hos Mittanbud.

Den som utfører svart arbeid kan risikere fengselsstraff. Også det å kjøpe svart arbeid kan være kostbart. Man står uten gyldig dokumentasjon på arbeidet, og mister dermed garantier. Det blir dermed også vanskelig med forsikring som ikke kan dekke feil og skader. I tillegg risikerer man å bli medansvarlig for arbeidet, og må betale skattepenger.

Vigeland mener det er spesielt mindre selskaper de er bekymret for, og at de store aktørene stort sett er ryddige og har dokumentasjon på all arbeid.