(Gudbrandsdølen Dagningen)

– Vær oppmerksom når du er ute og kjører! Det er mye vilt i og ved vegbanen, har politiet skrevet på et bilde de har lagt ut i sine sosiale medier.

Videre skriver politiet at det totalt er registrert hele 370 viltpåkjørsler siden 1. november. Bare natt til onsdag har det vært tolv viltpåkjørsler i Innlandet.

– I Gudbrandsdalen har det vært én påkjørsel i natt. Den skjedde på Tretten like over klokka tre i natt, opplyser politiets operasjonsleder Atle B. von Obstfelder til GD.

Det var et rådyr som ble påkjørt, og rådyret døde momentant.

Ifølge tall fra hjorteviltregisteret er det registrert 591 viltpåkjørsler i GD-kommunene i løpet av 2023. Ringsaker troner desidert øverst med 194 av disse.

I dalen er det Sel som har registrert flest påkjørsler med sine 55.

Økning siste del av året

Historisk sett skjer en av tre viltpåkjørsler i årets tre siste måneder fram mot nyttår. Kommunikasjonssjef i forsikringsselskapet Gjensidige, Pål Rune Eklo, oppfordrer trafikanter til å være ekstra forsiktige.

– I tiden fremover må trafikanter være ekstra oppmerksomme på at det plutselig kan dukke opp dyr i veibanen. Det er en markant økning i antall viltpåkjørsler den siste delen av året, sier Eklo.

Økningen i årets siste måneder kan naturligvis forklares med at det blir tidligere mørkt om ettermiddagen, noe som gjør det betydelig vanskeligere å oppdage dyra i tide.

I tillegg blir forholdene vanskelige både for dyr og trafikanter, og sesongtrekk fører til at dyra forflytter seg mer.

– Vær ekstra oppmerksom og demp farten, spesielt der det er skiltet med viltovergang eller fare for vilt. Tidspunkt på dagen har også noe å si. Flest ulykker skjer mellom klokken 07 og 09 på morgenen, og etter klokken 16 og frem mot midnatt, sier Eklo.