(Nettavisen): Tallene fra kalles årets aller viktigste tall, fordi det er som en felles fasit som alle partene i arbeidslivet bruker når det skal forhandles lønnsoppgjør.

De foreløpige beregningene ble offentliggjort fredag morgen:

  • Fjorårets prisvekst: 5,3 prosent
  • Fjorårets lønnsstigning: 5,5 prosent
  • Anslag på prisveksten i 2024: 4,1 prosent

Dette er godt nytt for lønnstakerne, mener flere eksperter.

– Alle med jobb kan forvente å få det bedre

Sara Midtgaard, seniorøkonom i Handelsbanken, sier at kronesvekkelsen siste året har gjort at industrien har blitt mer lønnsom, så det trekker i retning av mer nominell lønnsvekst i år.

– Alle med jobb kan forvente å få det bedre økonomisk, fordi man får flere varer og tjenester for samme pris. Man kan også vente noe rentekutt fra Norges Bank, og da vil man gradvis få det bedre økonomisk sammenlignet med dagens situasjon.

Midtgaard sier også at «mannen i gata» kan vente en god lønnsvekst i år, og man dermed kan få mer varer og tjenester sammenlignet med i fjor.

– Det er fortsatt et inflasjonsanslag på 4,1 prosent, og det er ønsket en reallønnsvekst i år og bedre kjøpevekst.

Seniorstrateg Dane Cekov hos Nordea Market mener dette var som forventet, men peker samtidig på at det er en betydelig usikkerhet knyttet til dette - og at ting fortsatt kan endre seg utover året.

Dette blir det store spørsmålet

– Vi ser at en rekke arbeidstakere ønsker en omlag 1 prosent reallønnsvekst. Når TBU nå spår en prisvekst en prisvekst på 4,1 for 2024, så peker det i retning en samlet lønnsvekst på rundt fem prosent. Det er selvfølgelig en betydelig usikkerhet her, men dette er ikke noe fasit. Ting kan endre seg utover året, sier Cekov, og legger til:

– Det kan bli verre, slik det har blitt de siste tre årene - men det kan også bli bedre. Men jeg tror at de aller fleste som skal i lønnsforhandlinger vil ønske å oppnå kravene for økt kjøpekraft og realinntekt.

Sjeføkonom i SpareBank 1 SR-bank, Kyrre M. Knudsen, påpeker til Nettavisen at TBU har bommet i sine anslag de siste årene.

– 4,1 prosent er betydelig lavere enn anslaget fra SSB (4,5) og Norges Bank (4,4). Dette er derfor gledelige nyheter av flere grunner. Det trekker nemlig ned rentebanen at inflasjonsutsiktene er nedjustert. Og hvis TBU-anslaget slår til, vil det også gjøre lønnsoppgjøret lettere fordi det vil trolig bety god reallønnsvekst, sier sjeføkonom i SpareBank 1 SR-bank, til Nettavisen.