Analytiker Morten Lund i investeringsbanken JP Morgan mener Norges Bank er altfor optimistisk og må kutte renten raskere enn den har lagt opp til.

– Norges Bank har bygget renteplanen på altfor positive forutsetninger for norsk økonomi, sier Lund til DN.

– Det går rett og slett ikke så bra i norsk økonomi som sentralbanken tror, sier Lund videre.

Han mener at den norske økonomien er blant de klart mest rentesensitive økonomiene i den industrialiserte verden.

JP Morgans analyse viser at styringsrenten i Norge vil ligge på 3,50 prosent i desember neste år. I dag er renten på 4,25 prosent.

Sentralbanksjef Ida Wolden Bache har til stadighet gjentatt at det er styringsrenten som er Norges Banks middel for å dempe prisveksten.

Dette er i tråd med det Nettavisens Gunnar Stavrum skrev før helgen. – Nå biter rentevåpenet og sender prisveksten ned til 3,3 prosent siste år. Endelig håp om rentekutt for lånekundene, skrev Stavrum i denne saken.

Det er er ekstremt gode nyheter for boliglånskunder med stram økonomi fordi det både reduserer mulighetene for et nytt rentehopp i desember, og dessuten åpner mulighetene for rentekutt på nyåret.

Norske eksperter, som Nettavisen tidligere har intervjuet, mener at renta begynner å gå nedover i slutten av 2024, mens andre mener vi må vente til begynnelsen av 2025 med å se en nedgang