Det har regnet mye den siste tiden i Sør-Norge, noe som har økt fyllingsgraden i vannmagasinene. Det kan bety lavere strømpriser enn fryktet i vinter, anslår analytiker.

– Det ser ut som vi slipper unna de høyeste prisene vi så for oss for to-tre måneder siden – at vi får hyggeligere priser, og at det holder seg gjennom resten av vinteren hvis vi ikke er uheldige og går på en kuldebølge, sier senioranalytiker Olav Botnen i Volue Insight til NRK.

Det har vært skikkelig høstvær i Sør-Norge den siste tiden, med mye regn. Været har også tidvis vært veldig mildt. Dette har bidratt til at fyllingsgraden har økt i vannmagasinene. Onsdag kommer NVEs ferske tall over hvor mye fyllingsgraden har økt den siste uka.

Botnen viser til tidligere analyser om at strømprisene ville stige opp til tre kroner per kilowattime (kWh) etter nyttår. Men det ligger foreløpig ikke an til å stige såpass høyt, mener Botnen.

– Det ser ut til å bli betydelig lavere etter hvert som fyllingsgraden påvirker markedet og produksjonsplanene for kraftprodusentene slår inn, sier han.

Den første uka i november har bydd på flere varmerekorder, skriver NRK.

I Takle i Vestland (16,3 grader) og ved Lista fyr i Agder (13,7 grader) ble det målt den høyeste novembertemperaturen noensinne. I Mo i Rana ligger temperaturen vanligvis på null grader i snitt på denne tiden. Denne uka har det imidlertid vært 6,5 grader.

Ta HAs egen strømstøttekalkulator:

Dette har skjedd

I august var det full panikk i strømmarkedet. Vi så dager der strømprisen passerte 8 kroner per kWh før nettleien var lagt inn, skriver Nettavisen.

Siden den gang har prisene stort sett gått én vei: Nedover.

Gjennomsnittprisen for strøm så langt i november er under det «magiske» innslagspunktet for strømstøtte. De siste dagene har det vært «normalpriser» på strøm i hele Norge. På natta er den direkte billig.

Gassprisene har sunket med 70 prosent. Tyskland har utsatt stengingen av kjernekraft. Vannmagasinene i Norge nærmer seg normalnivåer. Fremtidsprisene på strøm har gått betydelig ned.

– I Europa har en klart å fylle gasslagrene. De gjorde dette med dyr gass tidlig. Fordi det har blitt så mildt med lavt forbruk i høst, står nå LNG-skipene (flytende naturgass) i kø med leveranser av mer gass fordi lagrene er fulle, og ikke kan ta mot mer. Det gjør at gassprisene stuper, sier strømanalytiker Tor Reier Lilleholt i Volue Insight til avisen.

Slik blir det i dag

Sørøst-, Sørvest- og Vest-Norge blir det en snittpris for strøm på 42,6 øre per kilowattime (kWh) onsdag og en makspris på 63,7 øre.

Det melder strømbørsen Nord Pool på sine nettsider.

Onsdagens snittpris per kWh er 8,4 øre lavere enn tirsdag og 40,2 øre lavere enn samme dag året før.

Regjeringen innførte fra 1. september en strømstøtteordning som dekker 90 prosent av prisen over 70 øre per kWh, og støtten regnes ut fra snittprisen på strøm per måned for hvert område.

Dersom snittprisen i Sørøst-, Sørvest- og Vest-Norge for hele november endte på 42,6 øre, ville det altså ikke blitt utbetalt strømstøtte. Maksprisen onsdag på 63,7 øre per kWh er den høyeste i landet og inntreffer mellom klokken 17 og 18.

Den er 15,03 øre lavere enn tirsdag og 32,2 øre lavere enn samme dag året før. Ser man bort fra en eventuell strømstøtte, men inkluderer moms (25 prosent), forbruksavgift (15,41 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Sørøst-, Sørvest- og Vest-Norge vært 1,0015 kroner.

Minsteprisen blir på 17,9 øre per kWh mellom klokken 3 og 4 på natten. Prisene som legges fram av Nord Pool for neste dag, er foreløpige, og små prisjusteringer kan bli gjort i ettertid.

(©NTB)