Fredag starter en ny styreperiode for sju eieroppnevnte og fire ansattevalgte medlemmer i Sykehuset Innlandets styre. Det betyr exit for sittende styreleder Toril Bariusdotter Ressem. Til HA forklarer hun at avgangen har vært ventet, og noe eier Helse Sør-Øst og hun er enige om.

Det lokale helseforetaket har i flere år brukt mer penger enn de har hatt budsjett til. Resultatet for 2023 endte 138 millioner kroner under det som var budsjettert, og Sykehuset Innlandet styrer så langt mot samme utvikling i 2024.

Det er urovekkende, om Ressem har rett når hun sier at manglende kontroll over økonomien ikke er grunnen til at hun må gi stafettpinnen videre.

Det ville i så fall bety at overforbruk over mange år, slik vi har sett i deler av Sykehuset Innlandet, er noe både administrasjon og styre i våre regionssykehus skal få lov til å leve med. Slik kan det ikke fortsette.

Sykehusene på Gjøvik og Lillehammer har siden 2012 et samlet underskudd på nesten 1,1 milliarder kroner - dobbelt så mye som sykehusene i Elverum og Hamar.

Fortsatt driftes Sykehuset Innlandet i praksis med null prosent margin. Skulle foretaket ligget i rute til den planlagte byggestarten, burde de tvert imot hatt sju-åtte prosent til å legge av hvert år. Dit er det en lang veg, og svake økonomiske resultater er den største faren for at Mjøssykehuset kommer i posisjon til å få lån.

Hvordan den varslede finansieringsendringen som Kjerkol presenterte i årets sykehustale vil påvirke realiseringen av Mjøssykehuset og fordelingen mellom de geografiske enhetene, har ingen våget å si sikkert.

Endringer i egenkapitalkravet fjerner ikke det alle långivere og de fleste låntakere vet: Man må bevise at man er i stand til å betale renter og avdrag når den tid kommer.

Dette havner på nå uansett på den nye styrelederens bord. Dermed vil økonomisk handlekraft trolig igjen veie tyngre enn geografisk tilhørighet til Innlandet, når Helse Sør-Øst har funnet Ressems etterfølger.

Den nye styrelederen må raskt skaffe seg oversikt, og vil trenge bakgrunn fra sektoren, sier folk HA snakker med. Enda viktigere er mot og kunnskap til å få på plass en administrasjon som er i stand til å gjennomføre endringer. Det betyr at Alice Beathe Andersgaard nå lever farlig.

I Østfold måtte administrerende direktør Hege Gjessing i januar gå av etter fem år i jobben. Den tidligere presidenten i Den Norske Legeforening hadde som Andersgaard medisinsk bakgrunn, og har hatt skoene på. Likevel er det press nedenfra som skaper utålmodighet.

Avgjørelser må settes i verk, er omkvedet på flere nivåer i sykehusorganisasjonen. Styret har også gjentatte ganger etterspurt tilstrekkelige tiltak for å få balanse, uten at det har skjedd.

Sykehuset Innlandet står med ryggen mot veggen, når de nå er tvunget til starte sin store omstillingsprosess.

Vi støtter det Ressem sier i sin avskjedsreplikk til HA:

– Da er det smart med et skifte.

Edit: I første versjon av denne lederen ble Sykehuset Innlandet et sted feilaktig omtalt som "det regionale helseforetaket". Det riktige skal være at det er et lokalt helseforetak under Helse Sør-Øst.
Det sto også at Hege Gjessing fratrådte "i fjor" etter fire år som administrerende direktør for Sykehuset Østfold. Riktig dato var 5. januar 2024. Feilene ble rettet 7.2.24 kl. 16.10.