(Nettavisen): Sommeren 2017 ble Arbeiderpartiet-politiker, Anette Trettebergstuen (42), mor for første gang til sønnen Gustav, etter at hun og en homofil bekjent bestemte seg for å få barn sammen.

– Det vil jeg anbefale på det varmeste til alle som av en eller annen grunn ikke vil ha barn i den vanlige parkonstellasjonen. Eller for eksempel homofile menn, som må ut og lete etter alternative løsninger, uttalte hun i podkasten «Familiekoden» i vinter.

I dag er den moderne familien storfornøyde med løsningen, og i en ny episode av podkasten med «Ida med hjertet i hånden» forteller Trettebergstuen åpent om hvorfor hun valgte å gå i den retningen.

– Virket for overveldende

Programleder i podkasten Ida Fladen (38), er for tiden i tenkeboksen om hvordan hun kan få barn uten en partner, og har naturligvis mange spørsmål til Trettebergstuen om hva hun tenkte i forkant av avgjørelsen.

Trettebergstuen, som er skeiv, forteller at hun, i likhet med Fladen, var inne på tanken om å få barn på egen hånd, men at hun rett og slett så på den oppgaven som for overveldende.

– For å være helt ærlig så gjorde tanken på det meg ganske livredd. Tanken om å være helt alene om den oppgaven. Det syntes jeg virket veldig skummelt, sier Trettebergstuen.

– Ære være alle alenemødre der ute. De har jeg stor respekt for, men for meg virket det rett og slett for overveldende, sier hun videre.

42-åringen forteller at hun ganske fort kom fram til at det å få barn med en homofil venn var det riktige for henne, og får spørsmål av Fladen om det var viktig for henne at det skulle være en «mann» i bildet for barnet.

Trettebergstuen understreker at single har mange muligheter til å få barn, enten alene eller sammen med andre, men at menn som lengter etter barn ikke har de samme mulighetene.

– Da jeg gikk gjennom alle valgene jeg hadde så kom jeg fram til at jeg syntes det hadde vært fin om barnet også kunne ha en far som i en eller annen grad kunne være til stede i barnet sitt liv.

– Har veldig stor respekt

Politikeren utdyper overfor Nettavisen, og sier at hun tenkte lenge på hvilke alternativer hun hadde og hva som passet best i hennes situasjon.

– Man har mange muligheter som kvinne. Det ene var å gjøre det i Danmark alene. Et annet alternativ var å vente med en kjæreste og gjøre det i Danmark, men jeg endte opp med å gjøre det med en kompis, sier Trettebergstuen til Nettavisen.

Hun landet som kjent på det siste alternativet.

– Det første alternativet gjorde meg skremt, for jeg har veldig stor respekt for aleneforeldre som sjonglerer jobb og livet. For min del, så så jeg ikke på det som veldig bærekraftig, forteller Trettebergstuen.

– Mener du at vi tar godt nok vare på enslige mødre og fedre?

– Jeg tror nok ikke samfunnet i sin helhet er godt nok skrudd sammen for å støtte opp om aleneforeldre. Det er i hvert fall ingen tvil om at det er en stor oppgave å gjøre det alene og kombinere det med å få hverdagen til å gå opp.

Ville ikke ha barn

Trettebergstuen har flere ganger snakket åpent om veien til å bli mamma.

Selv om Trettebergstuen i dag er storfornøyd med løsningen hun endte opp med, var det aldri noen selvfølge at 42-åringen i dag skulle sitte med en seksåring.

Før hun bikket 34 år, hadde hun nemlig ikke lyst på barn, og aldri hatt noe interesse for barn.

– Da jeg var 34 så var det akkurat som at biologien bare tok meg, grep fatt i meg og røsket i meg og bare «du må ha barn». Så jeg ble besatt, og fikk det for meg at jeg må ha barn og at det sikkert snart er for sent, fortalte hun i podkasten «Familiekoden».

Også i 2022 fortalte hun blant annet til KK at de måtte ty til litt utradisjonelle metoder for å lage barnet, nærmere bestemt en kopp og en sprøyte, fordi loven den gang ikke lot enslige få hjelp til å få barn på lik linje som par.