(Nettavisen): Har du ingen barn og inntekt på 600.000 kroner? Da kan du få inntil tre millioner kroner i lån.

Har du derimot tre barn og samme inntekt? Da får du null kroner i lån. Det viser lånekalkulatoren til Sparebank 1.

Hundretusener har sett TikTok-videoen av tobarnsmor Anita Måøy (29) som tester bankens lånekalkulator og blir målløs av resultatet.

Eksempelet som går viralt er en låntaker med 600.000 kroner i årslønn, tre barn under 18 år, en bil og 200.000 kroner i lån og eller gjeld. Over 200.000 har sett videoen hennes på Tiktok.

– Vi sjekket flere banker fordi vi ønsker å få et rammelån til huset for å gjøre litt oppussing. Da jeg så lånekalkulatoren til Sparebank 1, ble jeg helt sjokkert. Jeg hadde ikke forventet å se hvor lite lån man får når man er aleneforelder med flere barn. Selv om dette ikke gjelder meg personlig, ønsket jeg bare å sjekke, sier Måøy til Nettavisen.

Sparebank 1 er forøvrig ikke den eneste med en sånn lånekalkulator. Nettavisen testet også DNBs kalkulator, som ga et liknende resultat.

Ikke mer enn to barn

29-åringen forklarer at noen av venninnene hennes har endt opp som aleneforeldre av ulike årsaker. Dette gjorde henne nysgjerrig, og hun ønsket å få mer informasjon om hva som hadde skjedd dersom hun ble alene med sine to barn.

– Det er utrolig å se hvor mye det koster å ha barn og hvor vanskelig det kan være å få lån som alenemor. Jeg ble skremt av tallene, sier hun.

Videoen har skapt sterke reaksjoner i kommentarfeltet:

– Jeg trodde det var allmennkunnskap at bankene trekker cirka en million i boliglån per barn man har, skriver en.

– Helt sykt at barn skal ødelegge boliglånet, skriver en annen.

Selv skriver Måøy på videoen «Ikke rart vi ikke får flere barn i Norge».

Tallene fra Statistisk sentralbyrå viser en trend med fallende fruktbarhet blant norske kvinner. I 2023 var det gjennomsnittlige antallet barn per kvinne i Norge 1,40, en liten nedgang fra 1,41 i fjor.

29-åringen forklarer at hun forstår at lønn og gjeld kan variere, likevel har det påvirket hvor mange barn hun ønsker å få.

– Jeg har i alle fall ikke planer om å få mer enn to barn. I hvert fall ikke etter å ha sett på tallene, legger hun til.

Grov og generell indikasjon

Informasjonssjef i Sparebank 1 Østlandet, Bjørnar Mickelson, forklarer til Nettavisen at det skisserte eksempelet som har gått viralt, viser hvordan dagens generelle kostnadsnivå kan gjøre det utfordrende å få like mye i lån som tidligere.

– Men det går an å få lån, og hvor mye som kan lånes kommer som sagt an på ulike faktorer. Bankene må forholde seg til utlånsforskriften og vi må samtidig passe på at låntakeren skal ha råd til å leve, ikke bare å betale ned på lån, når vi vurderer hvor mye lån vi kan gi, skriver Mickelson i en e-post til Nettavisen.

Informasjonssjefen forteller at lånekalkulatoren gir kun en grov og generell indikasjon på hvor mye en kan få i lån, likevel er det flere faktorer som spiller inn.

Blant annet verdien på boligen, boligstørrelse, bokostnader, levekostnader, risiko og egenkapital.

– Kalkulatoren klarer derfor ikke å gi annet enn et generelt estimat. For å få et nøyaktig og individuelt svar må det sendes inn en søknad, forklarer han.